Yasin Börü’nün öldürülmesi davasında 20 sanığın “çocuğu canavarca hisle kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapsi talep etti.

Yargıtayca bozulan Yasin Börü davasında, 20 sanık ile alakalı "canavarca hisle ya da eziyet çektirerek çocuğu öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep etti.

DAVANIN GEÇMİŞİ

Diyarbakır'da 6-7 Ekim 2014'te Kobani hadiseleri esnasında Yasin Börü, Ahmet Dakak, Riyat Güneş ve Hasan Gökguz'un öldürülmesiyle alakalı dava Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmüş ve mahkeme 24 Nisan 2017'de hükmünü bildirmişti.

Yargılanan 41 sanıktan 16'sı, Yasin Börü ve arkadaşlarını "canavarca hislerle ve eziyet ederek kasten öldürmek" ve "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak" suçlarından beşer kez ağırlaştırılmış müebbet, iki sanık aynı suçlardan beşer kez müebbet, suç tarihinde yaşı 18'den küçük olan altı çocuk ise 110'ar sene hapse çarptırılmıştı.

Sanıklardan 18'i müşteki Yusuf Er'e karşı eylemleri nedeniyle "kasten öldürmeye teşebbüs" suçundan 18'er, suça sürüklenen 6 çocuk bu suçtan 12'şer sene hapse mahkum edilirken, 15 sanık ile 6 suça sürüklenen çocuğun "terör örgütü propagandası yapmak", 11 sanığın "konut dokunulmazlığını ihlal etmek", bir sanığın "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet", bir sanığın ise "iş ve çalışma Hürriyetinin ihlali" ve "örgüt adına suç işlemek" suçlarından da mahkumiyetlerine hükmedilmişti.

Sanıklardan Remzi Özşan, "ölü üzerinden hırsızlık" suçundan 12 sene, Uğur Doğanay ise "ruhsatsız silah taşımak" suçundan 3 sene 9 ay hapse ilaveten mahkum edilmişti.

Mahkeme, 13 sanık ile alakalı beraate hükmetmiş, o tarihte firari olmaları nedeniyle Burhan Ay, İsa Özel ve Ersin Filizer'in dosyaları ayrılmıştı. 2 Ocak 2018'de Diyarbakır'da yapılan bir operasyonda yakalanan Ersin Filizer ile firari 2 sanığın yargılanması, mahkemenin diğer bir dosyasında yürütülüyor.

YARGITAY KARARI BOZMUŞTU

Kararın temyizi üstüne dosyaya bakan Yargıtay, Nisan 2020'de, "canavarca hislerle ve eziyet ederek kasten öldürmek" suçundan ceza verdiği 24 sanık ile beraat alan sanık Hüseyin Okçu ile alakalı kararı bozdu.

Yargıtay'ın bozma ilamında, Yasin Börü'nün hadise tarihinde 18 yaşından küçük bulunduğu belirtilerek, 24 sanığın bu suçu çocuğa karşı işlediğinin değerlendirilmesi gerektiği belirtildi.

İlamda, Hüseyin Okçu'nun cep telefonu arama kayıtları ve sinyal verileri değerlendirilerek Diyarbakır'da bulunup bulunmadığı net olarak saptama yapılmadan hüküm kurulmasının bozma gerekçesi yapıldığı açıklandı.