Geçtiğimiz aylarda Kırıkkale ve İzmir'de baş gösteren sahte alkol vakaları pek çok vatandaşın canına mal olmuştu. Sahte içki kaynaklı ölüm haberi bu kez Bursa'dan geldi. Kent genelinde vatandaşlar, alkol zehirlenmesi şüphesi ile çeşitli hastanelere başvuruda bulundu. Gelen bilgilere göre sahte içki kaynaklı olarak zehirlenen 3 vatandaş yaşamını yitirdi, 12 kişinin ise tedavi sürecinin halen devam ettiği öğrenildi.

PET ŞİŞELERLE SAHTE ALKOL TEMİN ETTİ

Bursa'daki polis ekipleri il genelinde yaşanan bu olayların ardından soruşturma başlattı. Bu doğrultuda, alkol zehirlenmesinden ötürü halihazırda hastanede tedavi gören vatandaşlara, E.O. adlı bir şahsın yarım litrelik pet şişelerde sahte alkol temin ettiği ortaya çıktı.

Polis ekipleri şüpheli şahsı derhal yakaladı ve ifade işlemleri için emniyete götürdü. Şüpheli şahıs verdiği ifadede, U.K adlı bir şahsın ismini vererek etil alkol olarak bildiği maddeyi bu şahıstan temin ettiğini söyledi. Aldıkları bilgilerin ardından harekete geçen polis ekipleri, U.K. adlı şahsı gözaltına aldı.

SAHTE İÇKİ TÜKETİLMEDEN ÖNCE MÜDAHALE EDİLDİ

U.K. ise verdiği ifadede, etil alkol olarak bildiği maddeyi internet üzerinden sipariş vererek, 50 ile 60 litre halinde İstanbul'dan temin ettiğini itiraf etti. Polis ekipleri, şahsın ifadelerinin ardından bu şahıstan sahte alkol satın alan 4 vatandaşın adreslerine giderek toplamda 30 litrelik sahte içkiye tüketilmeden önce el koymayı başardı. 

Polis ekiplerinin gözaltına aldığı şüphelilerden alkol satın alan diğer vatandaşların tespit edilmesine yönelik olarak çalışmaların devam ettiği belirtildi.

2 AY İÇİNDE 92 VATANDAŞ YAŞAMINI YİTİRDİ

Sahte içki vakaları, 9 Ekim 2020 tarihinde İzmir'de yaşayan 4 vatandaşın hayatını kaybetmesi ile gündeme geldi. Olaydan sonra geçen 69 günün içerisinde, Türkiye'deki 14 ayrı ilde toplamda 92 vatandaşın sahte alkol kaynaklı olarak yaşamını yitirdiği ortaya çıktı.

SAHTE ALKOL YAPIMINDA KULLANILAN MALZEMELERİN SATIŞI YASAKLANMIŞTI

Tarım ve Orman Bakanlığı, sahte alkol yapımında kullanılan maddelerin kolay elde edilmesine engel olmak adına harekete geçmiş ve bu doğrultuda 1 Ekim 2020 tarihinde yayımlanan Resmi Gazete'nin 31261 numaralı sayısında, metanol ve etil alkolün üretimi ve iç ve dış ticaretini ilişkin esas ve usuller hakkında değişiklik yapıldığı belirtilmiş, bu maddelerin internet üzerinden satışının yapılması yasaklanmıştı.