Kanada hükümetinin orman yangınları çıkardığına dair komplolar yayan Kanadalı bir adam, binlerce dönümlük alanın yanamasına yol açan bir dizi yangın çıkarma suçunu kabul etti.

Savcılar, 38 yaşındaki Brian Paré'nin yangınları "ormanın gerçekten kuru olup olmadığını anlamak" için çıkardığını dedektiflere söylediğini belirtiyor.

Quebec'in Chibougamau kasabasındaki mahkemede Paré, kundaklamadan 13 ve insan hayatını hiçe sayarak kundaklamadan da bir suçlamayı kabul etti.

Mahkemeye Paré'nin 14 yangın çıkardığı ve bunlardan ikisinin Chapais kasabası yakınlarındaki yaklaşık 500 evin boşaltılmasına neden olduğu söylendi.

Savcı Marie-Philippe Charron şöyle dedi:

31 Mayıs günü saat 20.30'da Chapais kasabası, özellikle Lake Cavan ve havalimanındaki yangınlar nedeniyle zorunlu tahliye emri çıkardı ve yasal suçlamalara dahil edilen bu iki yangına sanık yol açtı.

Charron mahkemeye Lake Cavan yangınının Paré'nin çıkardığı en büyük yangın olduğunu ve 8 bin dönümden fazla ormanlık alanı küle çevirdiğini söyledi.

Savcılar, 38 yaşındaki Brian Paré'nin yangınları "ormanın gerçekten kuru olup olmadığını anlamak" için çıkardığını dedektiflere söylediğini belirtiyor (Facebook)

Bu Paré'nin, Quebec hükümetinin kuruluk nedeniyle orman yakınlarında ateş yakılmasını yasaklamasından birkaç gün sonra, 31 Mayıs ve 1 Haziran arasında çıkardığı 5 yangından ilkiydi.

Dedektifler, yangınların "olası hiçbir doğal nedeni olmadığını" ve suç teşkil eden şekilde çıkarıldıklarına dair kanıtlar buldu.

Savcı polisin, yangınlardan birinin olduğu bölgede görüldüğünde potansiyel bir suçlu olduğu düşüncesiyle Paré'yle ilk kez 2 Haziran'da temasa geçtiğini mahkemeye söyledi.

Sorgu sırasında Paré yangınlardan sorumlu olduğunu reddetse de "yangınlara belirli bir ilgi göstermesi" onu polisin gözünde şüpheli haline getirdi.

Dedektifler daha sonra Paré'nin, Quebec'in yangın sezonu hakkında paylaşımlar yaptığı Facebook sayfasını izlemeye başladı.

Bir gönderisinde yangınların, halkı iklim değişikliğine ikna etmek için hükümet tarafından çıkarıldığını iddia ediyordu.

Savcı, bir yargıcın 1 Eylül'le 5 Eylül arasında Paré'nin aracına takip cihazı yerleştirmesine izin verdiğini ve bunun da Paré'nin, diğer yangınların çıktığı yerlerde olduğunu gösterdiğini sözlerine ekledi.

7 Eylül'de tutuklanan Paré, yangınların 9'unu çıkardığını kabul etti.

Charron şöyle belirtti:

Bu noktada sanık yangınları çıkaranın kendisi olduğunu kabul etti ve ana gerekçesinin ormanın gerçekten kuru olup olmadığını anlamak için testler yapmak olduğunu iddia etti.

Paré tutuklandığından beri gözaltında tutuluyor ve zihinsel durumu ve kamuya teşkil ettiği risk hakkındaki hüküm öncesi raporu 22 Nisan'a kadar sunulacak.

2023'te 700'den fazla orman yangınının çıktığı Quebec'te 44 milyon dönümden fazla alan yandı.

Yetkililer bu yangınların yüzde 99,9'unun yıldırım düşmesi sonucu meydana geldiğini belirtiyor.