Lütfi Elvan Merkez Bankası'nın tüm işlemlerinin yasal ve şeffaf olarak gerçekleştiğini ve eriyen bir rezervin olmadığını söyledi. Devamında da "Döviz satılırsa karşılığında TCMB'ye TL ödenir, TL satılmışsa karşılığında döviz ödenir" dedi.

Yalan Dolana Kanunlarla Cevap Geldi

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'dan CHP'nin lokomotif olduğu 128 milyar dolar nerede propagandasına ilişkin çarpıcı açıklamalar verdi. Sayın bakan, yalan dolan propogandalarına sadece kanunlar ile cevap verdi. T.C Merkez Bankası'nın tüm işlemlerinin son derece açık ve halka karşı da şeffaf bir biçimde her hareketinin rahatca görülebileceğini altını söyleyen Elvan, açıklamasına şu sözlerle devam etti:

'Hazine ve Merkez Bankası Arasında Protokol Vardır!'

"Merkez Bankası tüm alım ve satımlarını kamuoyu ile paylaşır. Hazine ve TCMB arasında bir protokol imzalanmıştır. Ve buna göre MB olağanüstü bir durumda doğrudan işlem yapabiliyor. Bu protokol yasal mıdır diyebilirler hemen bununla ilgili de kanunu paylaşıyorum.

Hazine müsteşarlığı kanununda; "Türk parasının dolaşım ve istikrarını sağlamaya yönelik politikaları TCMB ile birlikte oluşturmak"

TCMB kanununda da 4. maddede "Hükümetle birlikte Türk Lirasının iç ve dış değerini korumak için gerekli tedbirleri almak ve yabancı paralarla arasındaki değerinin belirlenmesi için döviz ve efektiflerin vadesiz ve vadeli alım ve satımları ile dövizlerin Türk Lirası ile değişimi bankanın temel görevleri arasında sayılmıştır" der.