Ayıüzümü, keçiyemişi, cranberry ve airelle olarak da geçen yaban mersini funda ailesine aittir. Ilıman iklime uygun yetişen yaban mersini, üzümsü bir meyvedir. Ülkemizde en sık Karadeniz bölgesinde yetişir.  Ormanlık alanlarda yabani formda yetişen bu tür, 1906 yılındaki bilimsel çalışmalarda araştırılmıştır. Ancak tüketimi yüzyıllara dayanıyor. Osmanlı kitabelerinde yaban mersini, bitkisel çay olarak alternatif tıpta kullanılıyordu. Ayrıca bazı alternatif tıp ilaçlarda da ham madde olarak eklenmiştir. Tüm ülkelerde yetiştirilme alanları koruma altına alındı. Düzenli ve uzman kontrolünde tüketildiğinde ise inanılmaz faydalar sağlar. Mor renkte olan meyveler etine dolgundur. Tadı hem ekşi hem de tatlıdır.

-Yaban mersini özellikle günümüzde idrar enfeksiyonu hastalıklarında doğal ilaç olarak tüketiliyor.

-İçerdiği yüksek antioksidan sayesinde güçlü bir toksin atıcıdır. Bu yüzden aşırı tüketilmesi de önerilmez. Aksi halde böbreklerin işlevselliğini bozabilir.
 
-İçeriğinde; şekerler, pektin, tanen ve mirtillin denilen bir boya maddesi ile A ve C vitaminleri vardır.
 
-Kan basıncını dengeler. Antioksidan madde içerdiğinden hücrelerin yenileme hızını artırır.

-Reçel ya da çay formunda tüketilir. Düzenli tüketildiğinde sindirimi kolaylaştırır. 

YABAN MERSİNİN FAYDALARI NELERDİR? 

-Sinir hücrelerini yenileyerek hafızayı güçlendirir. Konsantre problemi yaşayanların tüketilmesi tavsiye edilir. Beyin gelişimini destekleyen yaban mersini, ayrıca ceviz ile beraber de tüketilebilir. 

-Yapılan bazı araştırmalarda yaban mersininin sağlıklı beslenmede en etkili besinler arasında yer aldığı ortaya konmuştur. Özellikle diyet yapmak isteyen ama aynı zamanda gün içinde enerji kaybetmek istemeyenler için ideal bir besin olan yaban mersini, obezite gibi hastalıkların da ilerlemesini engeller. 

-Anti enflamatuar etkisine sahip olan yaban mersini, metabolizmanın işlevselliğini artırarak sindirimi kolaylaştırır. Bağırsak florasını koruyan yaban mersini hem ishal hem de kabızlık gibi sağlık sorunlarının yaşanmasının önüne geçer. 

-Bazı uzmanlar göz problemi yaşayan kişilerin taze olarak yaban mersini tüketilmesini tavsiye eder. Hatta bazı göz hastalıklarını engeller.

-Antioksidan bakımından zengin olan her besin gibi yaban mersini de hücrelerin mutasyona uğramasının önüne geçerek kanser hastalıklarına zemin hazırlayan durumları ortadan kaldırır. Kandaki enfeksiyonları azaltır. 

-Faydası saymakla bitmeyen yaban mersini ağız ve diş sağlığına da katkı sağlar. Ağız içi enfeksiyonuna neden olan sorunları neredeyse sıfıra düşüren yaban mersini, tükürük bezlerinin de işlevselliğini artırır. Böylece diş taşlarının oluşumuna engel olur. 

-Kan basıncını ve kan değerlerini dengeleyen yaban mersini, böyleye tansiyon hastalıklarının da önüne geçer. 

-Günümüzde de yaygın olarak yaşanan idrar enfeksiyonları kişinin hem yaşam kalitesini düşürür hem de psikolojik durumunu olumsuz etkiler. Şiddetli ağrılara neden olan bu hastalık için en doğal ve kesin çözüme sahip olan yaban mersini uzmanlar tarafından önerilir.

YABAN MERSİNİNİN ZARARI VAR MIDIR?

Adet dönemindeki kadınların tüketilmesi önerilmez. Çünkü aşırı kan kaybına neden olur. Aynı zamanda kısa zamanda ameliyat olacak ya da olanlarında tüketilmesi tavsiye edilmez. Aşırı tüketildiğinde sindirimi bozabilir. Kronik kan hastalığı olanların ayrıca ilaç kullananların uzmanlarına başvurması gerekir.