Raporda, Küresel Vatandaşlık Programı Endeksi’nde, 100 üzerinden 77 puan alan Malta bir kez daha zirveye yerleşti.

Dokuz yıl üst üste birinciliğini korumayı başaran, stratejik konuma sahip Avrupa ülkesi Malta’da geçerli olan Doğrudan Yatırım Yoluyla İstisnai Hizmetler için Vatandaşlık Verilmesi Yönetmeliği, ülkenin ekonomik kalkınmasına katkıda bulunan yabancı bireylere ve ailelerine vatandaşlığa kabul belgesi ile vatandaşlık verilmesine olanak tanıyor.

Küresel Vatandaşlık Programı Endeksi’nde Malta’nın ardından, 74 puanla, başvuru sahiplerinin ülke ekonomisine önemli bir katkıda bulunmasını gerektiren Avusturya'nın yatırım yoluyla vatandaşlık teklifi 2. oldu.

Avusturya’yı, üç Karayip ada ülkesi 70'er puanla takip etti: Antigua ve Barbuda Yatırım Yoluyla Vatandaşlık Programı, Grenada Yatırım Yoluyla Vatandaşlık Programı ve Saint Lucia Yatırım Yoluyla Vatandaşlık Programı cazip gayrimenkul bağlantılı yatırım yolları ve fon seçenekleri sunuyor.

Giderek daha popüler hale gelen Türkiye Yatırım Yoluyla Vatandaşlık Programı 5. sıraya 67 puanla paylaşan Dominika Yatırım Yoluyla Vatandaşlık Programı. Vatandaşlık endeksinde 5. sıraya yerleşen ve gayrimenkul seçeneği de dahil olmak üzere vatandaşlığa giden birden fazla yola sahip olan Türkiye, önemli bir kıtalararası ülke olarak yatırımcılara Asya, Avrupa ve Orta Doğu pazarlarına kolay erişim sağlıyor.

Avrupa ülkeleri, 2024 Küresel Oturum Programı Endeksi'nde de ilk 5’e adlarını yazdırarak listenin lider programları olmayı başardı.

Portekiz Altın Oturma İzni Programı, 100 üzerinden 75 puanla 26 program arasında 1. sırada yer alarak zirvenin sahibi oldu. Her biri 73 puan alan Avusturya Özel Oturum Programı ile Akdeniz'in yükselen yıldızı Yunanistan Altın Vize Programı 2. sırayı paylaştı. Bu programları, Henley & Partners tarafından geliştirilen ve özel oturum ile İsviçre forfait vergi hükümlerini birleştiren bir yatırım seçeneği olan İsviçre Oturum Programı 72 puanla yakından takip etti.

İtalya'nın Yatırım Yoluyla Oturum Programı, İngiltere'nin Yenilikçi Kurucu Vizesi ile birlikte 71 puanla 4. sırada yer aldı. 5. sırada Avrupa sınırları dışından bir ülke olarak Kanada, Kanada Start-Up Vize Programı ile 69 puan aldı ve aynı puana sahip Avrupa'nın bir diğer gözdesi olan İspanya Yatırım Yoluyla Oturum Programı ile 5.’liği paylaştı.

Henley & Partners Türkiye Direktörü Burak Demirel, “Bu yayın sadece özel müşteriler, onların danışmanları ve diğer varlık yönetimi profesyonelleri için değil, aynı zamanda daha fazla mali özerklik ve ekonomik büyüme elde etmek amacıyla yatırım göçü programlarını yönetmek isteyen hükümet politika yapıcıları açısından da önemli. Küresel dalgalanmanın arttığı bu dönemde ulus devletler, ulusal veya bölgesel sosyal ve altyapı projelerinin yanı sıra sürdürülebilirlik risklerini azaltan kalkınma girişimlerini finanse etmek için, yenilikçi bir finansman aracı olarak yatırım yoluyla oturum ve vatandaşlık programlarını vatandaşlarının ve sakinlerinin yararına kullanıyor” dedi.