Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye'yi biyoteknoloji, kuantum hesaplama, yeni nesil nükleer reaktörler, hızlandırıcılar gibi yeni nesil teknolojilerin öncüsü yapmak istediklerini vurguladı.

'Doğrudan Yabancı Yatırım Stratejisi'nin tamamlanmak üzere olduğunu vurgulayan Varank, yakın zamanda 'Ulusal Yapay Zeka Stratejisi'nin de açıklanacağını duyurdu. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, 2021 yılı için bütçesinin görüşüldüğü öğrenildi.

8 BİNİ AŞKIN TEŞVİK BELGESİ DÜZENLENDİ

Komisyonda sunum yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, reel sektördeki yatırım talebinin geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 21 oranında arttığını belirtti. Bakan Varank, 159 milyar TL değerindeki yatırım için toplamda 8 bin 396 teşvik belgesi düzenlendiğinin altını çizdi.

EN AZ 100 ÜST DÜZEY ARAŞTIRMACI TÜRKİYE'YE GETİRİLECEK

Bakan Varank, yakın zamanda 'Ulusal Yapay Zeka Stratejisi'ni açıklayacaklarını duyurdu. 'Doğrudan Yabancı Yatırım Stratejisi'nin ise tamamlanmak üzere olduğunu söyleyen Varank, 'Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı' vasıtasıyla 2021'de açılan olan yeni çağrı kapsamında Türkiye'ye en az 100 üst düzey araştırmacının getirileceğini açıkladı.

TÜBİTAK KOVİD-19 PLATFORMU'NUN BAŞARISI

TÜBİTAK KOVİD-19 Platformu'nda yer alan bilim insanlarının, koronavirüs tedavisinde Ribavirin molekülünün etkili olduğunun yapılan hayvan deneyleri vasıtasıyla ispatlandığının altını çizerek, "Bilim insanlarımız Griffithsin molekülünün enfeksiyonu önleyici ve hastalarda saçılımı azaltıcı etkisini klinik öncesi deneylerde kanıtladı." ifadelerine yer verdi.

2021 YILI İÇİN SANAYİ VE TEKNOLOJİ GELİŞMELERİ

Bakan Varank, yaptığı açıklamalarda şunların altını çizdi;

Önümüzdeki yıl, imalat ve ihracat merkezi konumunda yer alan şehirler için Üreten Şehirler Programı'nın başlatılması hedefleniyor.

İstihdam teşviki ve borç yapılandırmasına ilişkin kanun kapsamında toplamda 34 milyon TL'lik KOSGEB alacağı tekrardan yapılandırılacak.

Yasal metroloji doğrultusunda tam 1 milyon 200 bin ölçü aleti, ürün güvenliğinin kapsamında ise tam 20 bin üründe denetim ve piyasa gözetimi yapıldı.

Hali hazırda 3 bin 978 tesisin sanayi bölgelerindeki inşaatı sürüyor. Önümüzdeki yıl 5 sanayi sitesi projesi ve 16 OSB tamamlanacak.

Ekonomi sorumlusu tüm bakanlıklar, koordinasyon ve güçlü bir ekip ruhuyla çalışmayı sürdürüyor.