Geçtiğimiz günlerde İstanbul'un tarihi camisi Vaniköy Camii'de bir yangın çıkmıştı. Vaniköy Camii yangınıyla ilgili olarak düzenlenen itfaiye raporu ortaya çıktı. İtfaiye raporunda minareye yakın bölgedeki ahşapların arasından geçtiği belirtilen çoklu elektrik tesisatındaki kabloların fazla ısınması sonucuyla kablo izolasyonlarının tutuştuğu, bu sebeple yangın başladığı belirtildi.

VANİKÖY CAMİİ NEDEN YANDI?

İtfaiye raporuna göre İstanbul'un tarihi camiilerinden Vaniköy Camii'de kundaklama şüpheleri ortadan kalkmış oldu. İtfaiye raporunda; elektronik ses sisteminin, klima üniteleri ve kamera kayıt cihazının bulunduğu, yani minareye yakın olan bölgedeki ahşapların arasından geçtiği tespit edilen çoklu elektrik tesisatında bulunan kablolar aşırı ısındı. Bu sebeple kablo izolasyonları tutuşarak yangının fitilini ateşledi. Yangın ahşap bölgelere, ardından çatı kısmına kadar sıçrayarak büyüdü. 

NELER OLMUŞTU?

İstanbul'un Çengelköy ilçesinde bulunan Vaniköy Camii'de 15 Kasım 2020 tarihinde yangın çıktı. Yangın, caminin ahşap yapısı sebebiyle kısa sürede devasa bir boyuta geldi. Olay yerine çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi. İtfaiye ekipleri yangına karadan ve denizden müdahale etti. 

AHŞAP YAPISINDAN ÖTÜRÜ YANGIN BÜYÜDÜ

Yapılan açıklamalara göre Vaniköy Camii'nin ahşap yapısı sebebiyle yangın çok kısa sürede ilerledi. Yangın sebebiyle büyüyen alevler devasa kara bulutları da beraberinde getirdi. Dumanları ve alevleri gören vatandaşlar kısa süreli de olsa paniğe kapıldı. Yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle söndürüldü.