Hemen hemen herkesin muzdarip olduğu konulardan biri de burun tıkanıklığıdır. Yaşam kalitesini olumsuz etkileyen burun tıkanıklığı özellikle vücudun orantılı olarak oksijenden faydalanmasını engeller.  Bu da beyin ve sinirsel hastalıkların yanı sıra kalp damar hastalıklarına da zemin hazırlar. Burun tıkanıklığı neden olur? Burun tıkanıklığına ne iyi gelir? Uzun süren burun tıkanıklığı neye işarettir?

BURUN TIKANIKLIĞI NEDEN OLUR?

Genellikle burun tıkanıklığı sinüs kanallarının virüs ya da bakteriler nedeniyle iltihaplanması sonucu meydana gelir. Fazla mukus kanallarda birikir. bu mukuslar nem olmadığı için akmaz ve kanalarda birikir. Bunun yanı sıra burun içi deriyi tahriş eden nikotin ve karbondioksit içeren dumanlarda burun tıkanıklığına zemin hazırlar. Bunun yanı sıra;

Burun eti büyümesi

Nazal bölgede tümörlerin oluşması

Bulunan ortamın aşırı tozlu ve havasız olması

Alerjik etkiler polen, koku hassaslığı

Uyku apnesi ve ruhsal hastalıklar

Grip, sinüzit, nezle ve burun eğriliği de burun tıkanıklığına nedne olabilir. 

UZUN SÜREN BURUN TIKANIKLIĞI NEYE İŞARETTİR?

En fazla 3 gün devam eden burun tıkanıklığının beraberinde yüksek ateş ve yüz ağrısı varsa ağır bir üst solunum yolu enfeksiyonu geçirdiğinize işarettir. Bunun yanı sıra akciğerlerde sorun da olabilir. 

Bu yüzden doğal yollar burun tıkanıklığı için fayda etmez. Hemen bir uzmana başvurmakta fayda var. Ancak kısa süreli devam eden burun tıkanıklığı için ise uzmanlar ende yapabileceğiniz basit yöntemler sunar. 

BURUN TIKANIKLIĞINA NE İYİ GELİR?

 İçeriğinde yüksek antioksidan barındıran soğan kekin kokusu sayesinde burun içindeki sinirleri uyarır. Buranın nemlenmesi için beyne sinyal verir. Bu yüzden burun tıkanıklığında doğan koklayabilirsiniz. 

Nane veya çay ağacı yaprakları da içerdikleri asit sayesinde burun içi sinir hücrlerini harekete geçirir. Bir kabın içine kaynar su koyun içine bir yemek kaşığı nane ya da çay ağacı yaprağı koyup buharı içinize çekin. 

En güçlü iltihap temizleyici olan elma sirkesi de tercih edilebilir. Bir su bardağı suyun içine bir ymeke kaşığı elma sirkesi koyun. Karıştırdıktan sonra bu suyu burnunuza çekin ve geri sümkürün. 

 Bir avuç magnzeyum bakımından zengin olan epsom tuzunu orta boy bir tencereyi yarıya kadar su doldurup içine koyun. Kaynayan suyun buharını burnunuza çekin. Bu uygulamayı burnunuz açılana kadar yapabilirsiniz. 

Bir temiz havluya 15 damla okaliptüs yağı damlatın. Bu havluyu sıcak suya koyup sıkın. Yüzünüzün tamamuna gelecek şekilde kaplayıp havlu soğuyana kadar bekletin. Bu şekilde de nefes alın.

Bol bol duş alıp su tüketin. Çift yastık kullanarak sinüs kanallarının kapanmasını engelleyin.