İstanbul başta olmak üzere Ege ve Akdeniz'de sıcaklık cuma günü 50 derece hissedilecek. Sıcaklar pazar gününe kadar etkili olacak. Ölümcül sıcaklar karşısında meteoroloji uzmanları 'Dışarı çıkmayın' uyarısı yapıyor.

AFET DERECESİNDE

ORHAN ŞEN (CNNTÜRK METEOROLOJİ UZMANI):

En kritik gün Cuma. Hem Afrika hem de Basra sıcakları yola çıktı. Bu olağan bir şey değil, afet niteliğinde. Türkiye, sıcak hava risk haritasında son kategori olan 'Aşırı Tehlikeli' kategorisine girdi. Sıcakların zirve yapacağı günler cuma, cumartesi ve pazar. Bu üç güne çok dikkat etmeliyiz. Cuma hava sıcaklığının Antalya'da 43 dereceye, cumartesi Adana ve Aydın'da ise 44 dereceye ulaşması öngörülüyor.

Yarın aşırı sıcağın etkisi altında kalacak bölgeler haritada kırmızı olarak işaretlendi.

ÜÇ GÜN GÖLGEDE KALIN

PROF. DR. MİKDAT KADIOĞLU (İTÜ ÖĞRETİM ÜYESİ):

Kuzey Afrika üzerinden bir sıcak dalgası, kuzeye doğru ilerlediği için cumadan başlayarak hafta sonu Türkiye’nin özellikle batı kıyıları ve Marmara bölgesi büyük şekilde etkilenecek. Sıcak hava dalgaları sessiz bir afettir. Türkiye’de devlet ve belediyeler kışın donanı görür, yazın yananı görmez. 11.00-16.00 arasında gölgede kalın. Cuma günü isteyen şirketler uzaktan çalışmaya geçebilir.

BAKANDAN UYARI GELDİ

DENİZ DEMİRHAN (METEOROLOJİ UZMANI):

Dünya genelinde artan sıcaklıklar El Nino ve Afrika sıcakları olarak adlandırılıyor. Daha önce de 2023 ve 2024 yılı için aynı uyarı yapılmıştı. Bu sıcaklar El Nino etkisi.

SAĞLIK BAKANI FAHRETTİN KOCA: Yaşlılar, çocuklar; diyabet, yüksek tansiyon, kalp, astım hastaları risk grubundadır. Bu gruptakiler sıcaklığın yüksek seviyelere ulaştığı saatlerde dışarıya çıkmasın. 

BAZI İLLERİMİZDE BEKLENEN HAVA SICAKLIKLARI:

Ankara : 33

İstanbul : 34

İzmir : 36

Edirne : 40

Çanakkale : 36-39

Muğla : 39

Adana : 41

Antalya : 41

Kayseri : 31