Astrofizikçi Dr. Jonathan McDowell, 'Önümüzdeki bir ya da iki yıl içinde çok daha büyük fırtınalar yaşayabiliriz' diye konuştu.

McDowell'e göre Güneş henüz 'Solar Maksimum' yani 11 yıllık Güneş döngüsünün en enerjik noktasına ulaşmış değil. Bu durumun gelecek yılın yaz aylarında, muhtemelen Temmuz 2025'te gerçekleşeceği öngörülüyor.

Daily Mail'in haberine göre, 2019'daki 'Solar Minimum'da, Güneş yüzeyindeki görünür lekelerin sayısı fiilen sıfırdı, ancak Temmuz 2025'te olması beklenen 'maksimum'da, ABD Ulusal Uzay Hava Tahmin Merkezi 115'e kadar Güneş lekesi olabileceğini tahmin ediyor.

Güneş yüzeyindeki bu manyetik olarak yoğun türbülans alanları Güneş patlamaları ve daha güçlü 'koronal kütle atımı' (CME) plazma püskürmeleri üretiyor.

11 yıllık Güneş döngüsü, Güneş'ten gelen toplam radyasyonu sadece yüzde 0.1 gibi küçük bir oranda artırırken, bu fazlalık Güneş lekesi aktivitesinde çok yoğunlaşıyor.

Güneş enerjisindeki bu artışların uyduları bozduğu, radyo iletişimini engellediği ve elektrik şebekesine müdahale ettiği belgelendi.

Bununla birlikte şu anda bile dünyanın uydu altyapısı üzerinde devam eden bir stres olduğu belirtiliyor. Dr. McDowell, 'Son birkaç aydır, Güneş fırtınaları olmasa bile, Hubble [Uzay Teleskobu] üzerindeki sürüklenme oranı Güneş'in minimum olduğu döneme kıyasla 10 kat daha fazla' dedi.