ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) 2020 yılında Bennu asteroidinden topladığı numunelerde, yaşamın temel taşlarını oluşturan organik bileşenlerin bulunduğu ortaya çıktı. Analizlere göre, bu numuneler antik tuzlu su izleri ve mineraller içeriyor.
Uzmanlar, numunelerde tespit edilen beş azotlu baz molekülü (DNA ve RNA'nın temel bileşenleri) ile protein oluşturan amino asitlerin varlığının, yaşamın gök taşları aracılığıyla yayıldığına dair en güçlü kanıtlardan biri olduğunu belirtti.
Bulgular, Nature ve Nature Astronomy dergilerinde yayımlanan iki ayrı makalede paylaşıldı.
Araştırmacılar, Bennu'nun milyarlarca yıl önce tuzlu suyla kaplı bir dünya parçası olduğunu ve bu çevrenin organik moleküllerin oluşumu için uygun koşullara sahip olduğunu belirtiyor.
Analizler, numunedeki antik tuzlu su izlerinin yaşam için çok önemli olan ve bereketli bir Dünya'ya yol açan kimyasal süreçleri başlatan mineraller içerdiğini ortaya çıkardı
Doğal Tarih Müzesi'nden Profesör Sara Russell, numunelerde çeşitli tuzların bulunduğuna dikkat çekerek, "Sodyum klorür (sofra tuzu) ve karbonatlar gibi bileşenler, asteroidin alt katmanlarında tuzlu su oluşturmuş olabilir. Bu ortam, organik moleküllerin oluşumu için mükemmel bir yerdi" dedi.
Russell, "Bu bileşenlerin Güneş Sistemi'nde yaygın olduğunu düşünüyoruz. Eğer bu maddeler Dünya'ya yağmur gibi yağmışsa, aynı durum Mars ve Jüpiter'in uyduları için de geçerli olabilir. Bu, evrende yaşamın var olma ihtimalini güçlendiren bir bulgu" diye ekledi.
NASA'nın OSIRIS-REx misyonu tarafından gönderilen Bennu asteroidi örneklerinde bulunan tronanın taramalı elektron mikroskobu görüntüleri
Araştırmacı Tim McCoy ise şu ifadeleri kullandı: "Bu olağanüstü analiz, gezegenlerin nasıl oluştuğunu anlamamızı sağlayacak. Bennu, 4.6 milyar yıl önce oluşan daha büyük bir asteroidin parçalarından biri. Bu numuneler, Dünya'nın ve Güneş Sistemi'nin erken dönemlerine ışık tutacak."
Ancak Profesör Russell, Bennu'nun yaşam için gerekli tüm bileşenlere sahip olmasına rağmen, orada yaşamın başlamadığını da vurgulayarak, "Yaşamın ortaya çıkması için karmaşık ve hassas koşullar gerekiyor. Dünya'daki biyoçeşitliliğin çok değerli olduğunu bir kez daha hatırlıyoruz" dedi.
KAYNAK: HABER7