Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), yeni tip koronavirüs (kovid-19) salgını sebebiyle özel olarak düzenlenen uzaktan eğitim süreciyle ilgili yeni aldığı kararı açıkladı. Karara göre öğrenciler, bu sürece özel olarak geliştirilen not ve karne sistemine tabi tutulacak. Peki, uzaktan eğitimde yeni not ve karne sistemi nasıl olacak? İşte MEB tarafından alınan kararların detayları...

ÖĞRENCİLER 25 OCAK'TA KARNE ALACAK

Koronavirüs salgını sebebiyle 31 Aralık 2020 tarihine kadar sürecek olan uzaktan eğitim süreci alınan bir kararla 22 Ocak 2021 tarihine kadar ertelenmişti. Söz konusu süre içerisinde öğrenciler uzaktan eğitim almaya devam edecek. Bir başka deyişle 2020-2021 eğitim-öğretim yılındaki ilk yarıyıl neredeyse bütün ile uzaktan eğitim şeklinde tamamlanmış olacak. Uzaktan eğitim alan öğrenciler karnelerini 25 Ocak 2021 tarihinde alacak. Nisan ayındaki ara tatil döneminde eklenmesiyle yarıyıl tatili tam 3 hafta sürecek. İkinci yarıyıl 15 Şubat 2021 tarihinde başlayacak.

Ortaokul ve lise kademelerinde ilk döneme ait olan yazılı ve uygulama puanları ve performans notları baz alınarak ölçme ve değerlendirmede bulunulacak. Karne notları öğrencinin çevrimiçi derslere katılımları ve performans ödevleri baz alınarak belirlenecek.

1, 2, 3 ve 4'üncü sınıflara ilk dönem, ders sınavları uygulanmayacak.

ORTAOKULLAR 1 DERSTEN SINAV OLACAK

Ortaokul kademesinde bir dersin bir sınavı yüz yüze olarak yapılacak. Seyreltilmiş gruplar halinde sosyal mesafe ve temizlik kurallarına uygun bir şekilde yapılacak olan sınavın tarihi bir hafta önceden duyurulacak. Bu sınavlar Türkçe veya Matematik gibi temel derslerden yapılacak.

Uzaktan eğitim yoluyla geçen bir yarıyılın ardından, öğrencilerin proje ve ödevlerdeki başarısının yanı sıra derslere katılımı baz alınarak karne notları belirlenecek.

SEÇMELİ DERSLERDEN SINAV YAPILMAYACAK

Müzik, beden eğitimi ve spor, görsel sanatlar, teknoloji ve tasarım, temel dini bilgiler ve bilişim teknolojileri ve yazılım dersleriyle seçmeli derslerden sınav olmayacak. Bu derslerin dönem puanı öğrencilerin etkinliklere katılımı ile belirlenecek. Öğrencilerin canlı ders, EBA TV takip ve ders etkinliklerine katılmasına göre haftalık bazdaki ders saati 2 veya daha az olan öğrencilere 2, 2'den fazla olanlara ise 3 kez ders etkinliklerine katılımdan puan verilecek.

Her destek bir sınav yapılacak, karne notları belirlenecek

Karne notları performans çalışmalarının ve her derse ilişkin bir sınav puanıyla belirlenecek. Her dersten bir sınav olacak şekilde bu sınavlar yüz yüze gerçekleşecek. Bir günde toplam 3 sınav yapılabilecek. Performans çalışmaları ise çevrimiçi, e-posta veya yüz yüze olarak yapılabilecek.

Sınavlar 4-22 Ocak 2021 tarihleri arasında olacak

Yüz yüze sınav süreci, 4-22 Ocak 2021 tarihleri arasında gerçekleşecek. Telafi sınavına kalan öğrencilerle söz konusu tarihler arasında sınav olacak. Sınavlar, Cumartesi günleri de yapılabilecek. Sınavın içeriğini bizzat okul belirleyecek. Ortaokul ve lise kademelerinde her bir sınav için 40 dakika süre tanınacak. Sınav soruları da söz konusu süreye uygun bir şekilde hazırlanacak. Her bir öğrenci için bir gün içinde en çok iki dersten sınav yapılabilecek