Görüntü olarak yeşil fasulyeye benzeyen börülceye bazı Anadolu yörelerinde "karnıklara" adı verilir. Zengin bir C vitamini ve protein olan börülcenin faydalarını duyunca inanamayacaksınız. Baklagiller ailesine ait olan börülce yemek ve salata olarak tüketilir. Besinlerde nadiren bulunan K vitamini bakımından da zengin olan börülce diyet yapmak isteyenler için ideal bir besin kaynağıdır. Yapılan araştırmalarda börülcenin uyku problemlerini ortadan kaldırdığı gözlemlenmiştir. Vücudu yenileyen börülceyi uzmanlar özellikle yaz aylarından kış aylarına geçiş sırasında tüketilmesini öneriyor. Bu sayede kışın yorgunluğu atmanıza yardımcı olur. Ramazan aylarında uzun günlerde daha sağlıklı ve dinç kalmak için uzmanlar börülce gibi vitamin ve mineral deposu olan besinler tavsiye etmektedir. 

BÖRÜLCENİN FAYDALARI NELERDİR?

-Vücutta biriken toksinler tüm gün ayaklarda birikir. Bu da ayak şişliğine ya da ödeme neden olur. Folik asit vücuttaki tüm toksinler atarak kısa sürede bu rahatsızlıkların önüne geçer. 
 
-Kan değerleri dengesizleşince yüksek tansiyon gibi problemlerin yaşanma olasılığı artar. Günümüzdeki sağlıksız beslenmeye bağlı artan bu rahatsızlığın önüne geçmek için uzmanlar demir ve sodyum bakımından zengin olan börülce gibi besinler tüketilmesini öneriyor.
 
-Diyet yapanlar için gerekli besinlerin başında gelen börülce karbonhidrat ve lif sayesinde hem enerji hem de tokluk hissi vererek uzun süre yemek yeme ihtiyacını ortadan kaldırır. Özellikle zeytinyağı ile yapılan börülce sindirim sorunlarını düzenlemede etkilidir. 
 
-Vücuttaki sistemlerin sağlıklı işlemesi için C vitaminine ihtiyaç duyar. C vitamini hücrelerin kendisi yenileye bilmesini destekler. Ancak vücut bu vitamini kendiliğinden üretmesi yetmediğinden ek takviye alması gerekir. Bu yüzden uzmanlar C vitamini bakımından zengin olan börülce tüketilmesi tavsiye eder.
 
-B kompleks vitaminleri vücut işleyişinde etkilidir. Bu vitamin kompleksi özellikle bağışıklık sistemini yenileyerek hastalıklara karşı vücut direncini artırır. Enfeksiyonlu hücrelerin çoğalmasını önleyerek astım, akciğer, badem ve boğaz iltihaplanması gibi rahatsızlıkların yaşanma ihtimalini düşürür.
 
-Adet döneminde yaşanan ağrılı sancı ve akıntı gibi kadınsal rahatsızlıkları da engeller. Rahimi yenilemede etkili olan börülce yumurtalıkları güçlendirerek kısırlığın önüne geçer. 
 
-Demir bakımından da güçlü olduğundan kandaki hemoglabin hücrelerin yüzeyini dengeleyerek. Kansızlık gibi rahatsızlığı önler.