Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde sıklıkla rastlanan öksürük otu en dayanıklı otsu bitkilerden biridir. Doğu Anadolu da bulunmayan öksürük otunun bilim literatüründeki adı Tussilago Farfara'dır. Sarı renkte olan bu ot genellikle 30 cm kadar uzar. Öksürüğe birebir fayda sağladığı için öksürük otu denilmiştir. Ancak aynı zaman da kabalık, deve şaplağı, sulandık ve şabla gibi isimlerle de bilinir. İlkbaharda çiçek açan öksürük otu, tamamen açtıktan sonra toplanıp kurutulur.

Kış boyu kaynatılıp tüketilir. Antik çağlarda alternatif tıpta sıklıkla doğal ilaç olarak kullanılan öksürük otu güçlü bir mikrop öldürücüdür. Bazı yörelerde yemeklere de eklenir. Bal arılarının en sevdiği çiçeklerden biri olan öksürük otu, doğru şartlarda saklandığında bir yıl boyunca kullanılabilir. 

ÖKSÜRÜK OTUNUN FAYDALARI NELERDİR?

-Sıklıkla üst solunum yolları hastalıkları olan nezle, bronşit, astım ve zatürre gibi hastalıklarda kullanılır. Kısa sürede virüsü vücutta etkisizleştirerek, bağışıklığın yüksek orandaki, virüsle savaşmasına yardımcı olur. Organların hasar almadan sağlıklı bir şekilde süreci atlatmasını sağlar. 
 
-Gribe ve nezleye iyi geldiği gibi kulak enfeksiyonlarına da fayda sağlar. Enfeksiyon nedeniyle kapatılan kulak için kaynatılan öksürük otunun suyuna bir pamuk batırılır ve kulağa sadece bir damla damlatılır. 
 
-C vitamini bakımından zengin olan bu bitki kış boyunca çorbaya eklenip tüketilebilir. Böylece bağışıklık sistemi güçlenmiş olur. Hastalıklara yakalanma riski azalır. 

-Uzmanlar genellikle güçlü bir balgam söktürücü özelliği olması için kaynatılıp suyu süzüldüğünde içine bir kaçık bal eklenerek tüketilebildiğini söylüyor. 
 
-Aynı zamdan bitki iyice kaynatılıp süzüldükten sonra lapa olmuş bitkiler sıcak kompres olarak kullanılabilir. Özellikle akciğerler hastalıklardan ya da aşırı sigaradan dolayı hasar aldığından uygulanan bu kompres daha hızlı iyileşmesini sağlar. 
 
-Eklem ağrılarına ve şişkinliklere de fayda sağlayan öksürük otu, banyo esnasında kaynatılıp suyu bir kovaya eklenebilir. Ayak ağrısına ya da vücut ağrılarına iyi gelir.

ÖKSÜRÜK OTU ÇAYI NASIL YAPILIR?

Kaynatılmış bir barsak sıcak suyun içine bir tatlı kaşığı kadar kurutulmuş öksürük otu ekleyin. Yaklaşık 10 dakika sonra süzerek için. İçine isterseniz bir kaç damla limon ya da yarım çay kaşığı bal ekleyebilirsiniz. Günde en fazla bir bardak yeterlidir. Etkileri çok güçlü olduğundan fazla tüketilmesi sakıncalıdır.