İngiltere'de hükümete bilimsel danışmanlık yapması amacıyla oluşturulan SAGE üyesi ve Imperial College of London profesörü Peter Openshaw, halihazırda gerçekleştirilen koronavirüs aşılarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

AŞININ KESİN SONUÇLARINI BEKLİYORUZ

Sky News'a açıklama yapan Profesör Openshaw, 3. aşama insan deneyleri yapan çok sayıda aşının kesinleşmiş sonuçlarının önümüzdeki birkaç ay içinde duyurulacağını öngörüyor. 

Koronavirüs aşısı aylarca, hatta belki yıllarca etkisini gösterebilir

Aşının koruma süresine ilişkin açıklama yapan Openshaw, "Bağışıklık sistemi hakkında bildiklerimize dayanarak, bu aşılar tarafından tetiklenen bağışıklık tepkilerinin. en az birkaç ay, hatta belki yıllarca koruma sağlayacağını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

En az 10 milyon doz üretilmeli

Uzmanlar daha önceden yaptıkları açıklamalarla, virüse karşı etkin bir savaş ortaya koyabilmek için aşılardan en az 10 milyon doz üretilmesi gerektiğini vurgulamışlardı.

HEMEN NORMAL HAYATA DÖNÜLMEYECEK

Aşılardan birinin olumlu sonuç vereceğine inanan profesör, önümüzdeki dokuz ay içinde dünyanın bazı bölgelerine yayılabilecek aşılama programlarına sahip olabileceğine de dikkat çekti.

Ancak aşı tedavisine başlandığı anda her şeyin hemen normale dönmeyeceğini bildiren Openshaw, "Aşı dağıtım süreci ve üretim kapasitesiyle ilgli şirketler hala araştırma yapıyor ve bunun bir maliyeti olacak." şeklinde konuştu.