Taksim Cami'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımı ile açılışı, dünya basınında da geniş yer buldu. Yabancı basın, açılışın Gezi Parkı eylemlerinin 8. yıldönümüne denk gelmesine vurgu yaptı.

İstanbul Taksim'de yeri 27 sene evvel Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gösterilen, temeli de 17 Şubat 2017'de atılan cami, cuma namazının sonrasında hizmete açıldı.

Açılışın sonrasında toplanan kalabalığa seslenen Erdoğan, Taksim'e bir camii yapma fikrinin 93 Harbi'ne dayandığını söyleyerek, 150 senelik vakit süresince yaşananları anlattı.

Açılış, Gezi kalkışmasının 8 sene dönümünde gerçekleştirildi.

GEZİ'YE ve LAİKLİĞE VURGU YAPTILAR

Gezi Parkı protestolarının olduğu dönemde Taksim'e karargah kuran ve hükümeti yıkmak amacıyla yayınlar yapan uluslararası basın, tarihi açılıştan rahatsız oldu.

İngiliz The Guardian ve BBC, Amerikan Washington Post, Fransız France24, İspanyol El Periodico, Katar merkezli Al Jazeera ve İsveçli Expressen, Erdoğan'ın sembol alan Taksim'deki camii açılışını Gezi Parkı Eylemleri üzerinden gördü.

Al Jazeera: "Erdoğan, İstanbul'un Taksim Meydanı'nda cami açtı. Binlerce kişinin katıldığı açılış, 2013 yılında Gezi Parkı yakınlarında başlayan hükümet karşıtı kitlesel protestoların yıl dönümüne denk geldi."

The Guardian: "Erdoğan, Gezi Parkı protestolarının yıl dönümünde İstanbul'da laik tarihe sahip meydandaki tartışmalı camiyi açtı. Modern şehrin kalbindeki ibadethane, yaklaşık 20 yıldır Atatürk'ün laik mirasını yıkmak için çalışan ve Türkiye'ye kendi damgasını vuran dindar Erdoğan için uzun zamandır bir hayaldi."

Washington Post: "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan cuma günü, İstanbul'un Taksim Meydanı'nda, modern Türkiye Cumhuriyeti'nin sembolü haline gelen "bir Müslüman ibadethanesi inşa etme arzusu"nu yerine getiren yeni bir caminin açılışını yaptı. Camiinin yapıldığı yer; 2013'te hükümetin bitişikteki Gezi Parkı'ndaki inşaat planlarının ateşlediği kitlesel hükümet karşıtı protestoların da yapıldığı meydan..."

France24: "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Taksim Meydanı'ndaki caminin açılışını yaparak, hükümetini sarsan protestoların başlamasından 8 yıl sonra bölgenin manzarasını değiştirdi."

El Periodico: "Erdoğan, laik İstanbul'un kalbinde bir caminin açılışını yaptı. Taksim, onlarca yıldır laik hareketin simgesel bir noktası ve aynı zamanda mevcut İslamcı hükümete karşı kitlesel protestolara sahne olan bir meydandı."

Expressen: ''Yeni cami Erdoğan'ın sembolik zaferi... Gezi Parkı'ndaki kitlesel protestoların 8. yıldönümünde Erdoğan, İstanbul'daki sembol yüklü Taksim Meydanı'nda yeni bir caminin açılışını yaptı. Türkiye uzmanı Paul Levin'e göre, yer seçimi Türkiye cumhurbaşkanının stratejisinin bir parçası olarak kutuplaştırıcı."