Hollanda'nın Lahey kentinde yer alan Uluslararası Adalet Divanının (UAD), İsrail'in, işgal ettiği Filistin topraklarındaki uygulamalarının hukuki sonuçlarını ele alacağı danışma görüşüne ilişkin duruşmalar, Filistin heyetinin sunumuyla başladı. Filistin heyetine Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki başkanlık etti.

SOYKIRIM YILLARDIR SÜREN CEZASIZLIĞIN SONUCU

Uluslararası Adalet Divanında konuşan Filistinli Bakan Maliki: "Gazze'deki soykırım on yıllardır süren cezasızlığın sonucu. İsrail'in cezasızlığına son vermek hukuki zorunluluktur" ifadelerini kullandı.

Filistinlilerin BM tarafından vaat edilen haklardan mahrum bırakıldığını söyleyen Maliki "BM antlaşmasında tüm halkların kendi kaderlerini tayin etme hakkını güvence altına almış ve dünyayı sömürgecilik ve ırkçılıktan kurtarma sözü vermiştir. Ancak Filistinliler on yıllardır bu haktan mahrum bırakılmaktadır" şeklinde konuştu.

Maliki, duruşmanın başında yaptığı konuşmasında, İsrail’in Gazze'deki saldırıları nedeniyle bölgedeki insani krize işaret ederek, "Gazze'de yarısı çocuk 2,3 milyon Filistinli kuşatılmış ve bombalanmış, öldürülmüş, sakat, aç bırakılmış ve yerinden edilmişken karşınızda duruyorum." ifadesini kullandı.

Doğu Kudüs dahil Batı Şeria'da yaşayan 3,5 milyondan fazla Filistinlinin, topraklarının sömürgeleştirilmesine ve bunu mümkün kılan ırkçı şiddete maruz kaldığına dikkati çeken Maliki, "Filistin'de, hayatınızın tamamını mülteci olarak geçirebilir, onurunuzdan ve yaşamınızdan mahrum bırakılabilirsiniz." dedi.

SİYASİ BASKI ARTABİLİR

İsrail geçmişte bu tür görüşleri görmezden gelmiş olsa da, Gazze sağlık yetkililerine göre 7 Ekim'den bu yana yaklaşık 29 bin Filistinlinin ölümüne yol açan Gazze'de devam eden savaş üzerindeki siyasi baskıyı artırabilir.

İSRAİL'E ŞOK

Jeruselam Post gazetesi duruşmalara katılması planlanan ülkeler arasında İsrail'in en güçlü destekçisi ABD, Çin, Rusya ve Mısır'ın yer aldığını duyurdu. Öte yandan Uluslararası Adalet Divanı önünde Filistin bayraklarıyla gösteri düzenlendi.