İspanyol El País gazetesine konuşan Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, “Ukrayna'nın direnmesini istiyorsak, ona daha fazla ve daha hızlı yardım etmeliyiz” ifadelerini kullanırken, önümüzdeki ayların savaşın sonucunu belirleyebileceğini vurguladı

“Direnmek kazanmaktır” diyen Borrell, ABD başkanlığına yeniden seçilmek isteyen Donald Trump'ın NATO ile ilgili açıklamalarına da değindiği konuşmasını, “Rusya'nın kendi koşullarını yerine getirmeyen ülkelere saldırmasını önermesi dehşet verici” diye sürdürdü.

Borrell, “Ukrayna savaşını Meksika'dan gelen göç baskısıyla kıyaslayan Cumhuriyetçilerin olması dehşet verici. Sorumluluk almalı, savunma kabiliyetlerimizi arttırmalı ve her türlü olasılığa hazır olmalıyız. Trump henüz kazanmadı, tıpkı (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin'in henüz kazanmadığı gibi, ama Avrupa uyanmalı" dedi.

AB'nin ABD tarafından sağlanan savunma şemsiyesinin Trump tarafından kapatılması riskinin Avrupalıların korkusu haline geldiğine dikkat çeken Borrell, sözlerini, “Genç bir dünyada yaşlanan bir kıtayız, dolayısıyla bu korku ve güvensizlik anlaşılabilir. Avrupa, tehlikeli bir dünyada yaşadığının farkına vardı” diye tamamladı.