Türk SİHA'ların başarısı dünya çapında yankı oluşturmaya devam ediyor. Türk SİHA'larla yakın olarak ilgilenen Ukrayna'nın Savunma Bakanı Andriy TaranMilli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Ukrayna'ya yaptığı ziyaretten önce iki Türk haber ajansından basın mensuplarının sorularına yanıt verdi.

İHA'LAR BAŞARISINI LİBYA, SURİYE VE KARABAĞ'DA KANITLADI

Türk insansız hava araçlarının (İHA) oldukça etkili, modern bir silah olduğuna dikkat çeken ve başarısının Libya, Dağlık Karabağ ve Suriye'de tescillendiğine vurgu yapan Taran, Ukrayna Devlet Başkanı'nın, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'ni modern silahlarla donatmak üzere verdiği talimat doğrultusunda Türk İHA'lara ihtiyaçları olduğuna karar kıldıklarını açıkladı.

TÜRK SİHA'LARIN KENDİNE HAS BİR ÖZELLİĞİ VAR

Modern Türk SİHA'ların kendilerine özgü bir özelliği olduğu düşüncesini belirten Taran, hem etkinlik hem de maliyet konusunda oldukça faydalı olan İHA'lar için Türkiye ile ortak üretime geçme planları olduklarını da duyurdu. Bu hususta yalnızca şirket oluşturulmasından değil, ayrıca teknolojik anlamda paylaşım yapılmasının da söz konusu olduğunu vurgulayan Taran, "Bilindiği üzere Ukrayna'nın da Türkiye'deki firmalar ile paylaşabileceği, kendine has teknolojileri vardır." şeklinde konuştu.

İki ülke arasındaki iş birliği askeri sanayi ile sınırlı değil

Türkiye-Ukrayna iş birliği, yalnızca askeri sanayi ile sınırlı değil. Bu bölgede birbirine komşu olan iki ülkenin, güvenlik konusunda ortak bir çalışma yapabileceği kanısına vardık. Azak ve Karadeniz bölgelerindeki güvenlik hususlarını değerlendirme fırsatını elde ettik. Ek olarak, Ukrayna'da yaşayan pek çok etnik Türk olduğu detayını da unutmamamız gerekir. Kırım yarımadasının, Ukrayna toprağı olduğuna dair fikrin Türkler tarafından paylaşıldığını binmekten de ayrıca mutluluk duyuyoruz. Bu topraklar Ukrayna'nındır."