Volodimir Zelenski, yetkililere orduda drone'lara özel olarak adanmış ayrı bir birim açma talimatı verdi. Ukrayna'nın süregelen istilada Rus güçlerine karşı verdiği mücadelede drone'lar etkili bir rol oynuyor.

Zelenski salı gecesi yaptığı konuşmada şöyle dedi:

Az önce Savunma Kuvvetlerimizin ayrı bir kolu olan İnsansız Sistemler Kuvvetleri'nin kurulmasını başlatan bir kararname imzaladım. Bu geleceğin meselesi değil, kısa süre içinde çok somut bir sonuç vermesi gereken bir şey.

Kiev'in Karadeniz'de Rusya'nın füzelerle donatılmış korvet savaş gemisi Ivanovets'i deniz drone'ları kullanarak batırdığını açıklamasından sadece birkaç gün sonra Ukrayna'nın savaş dönemi lideri, ülkenin Rus kuvvetlerine ve altyapısına yönelik etkili drone saldırılarını savundu.

"Drone'lar (insansız sistemler) kara, hava ve denizdeki savaşlarda etkinliğini kanıtladı. Ukrayna drone'ların yardımıyla Karadeniz'deki güvenlik durumunu gerçekten değiştirdi" diyen Zelenski, kara saldırılarını püskürtmenin öncelikli olarak drone'ların görevi haline geldiğini ekledi.

Devlet Başkanı, Ukrayna kuvvetlerinin artık drone operasyonları için özel kurmay pozisyonları, özel birimler, etkili eğitim, drone operasyonlarında üretimin artırılması ve insansız hava araçları alanında en iyi fikirlerin ve en iyi uzmanların dahil edilmesi üzerine çalışmasının beklendiğini de belirtti.

Ukrayna'nın, Karadeniz'de konuşlanmış Rus uçak ve gemilerine yönelik başarılı saldırıları Moskova'nın deniz kuvvetlerinin geri püskürtülmesini sağlayarak Kiev'in güneydeki limanlar üzerinden kritik önemdeki tahıl ve diğer malların ihracatını artırmasına imkan tanıdı.

Ukrayna Dijital Dönüşüm Bakanı Mihaylo Fedorov, drone'lara ayrı bir birim açılmasının Ukrayna ordusunun teknolojik gelişimine "güçlü bir ivme" kazandıracağını söylüyor.

Bakan geçen yıl içinde drone'ların, savaş alanındaki durumu temelden değiştirdiğini belirtiyor.

Rus saldırılarını durdurma ve Ukrayna silahlı kuvvetlerinin karşı saldırılarını desteklemede etkililer.

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Valeri Zalujni de Rusya'ya karşı drone kullanılması fikrini destekleyerek insansız silah sistemlerinin geliştirilmesini, "bu savaşın temel itici gücü" diye nitelendirdi.

Zalujni, CNN için kaleme aldığı yazıda, "Diğer gelişmiş silah türleriyle birlikte drone'lar gibi bu insansız sistemlerin, Ukrayna'nın avantajlı olmadığı, mevziden yürütülen bir savaşa çekilmekten kaçınmasında en iyi yolu sağlaması kritik önemde" dedi.

Rus istilası neredeyse iki yıldır sürüp giderken savaşın vurduğu ülke, Rusya'yla mücadelesinde bir yılı aşkın süredir yerli üretim drone'larına da büyük ölçüde bel bağlıyor.

Hükümet yetkilileri Ukrayna'nın her ay onbinlerce drone üretmeyi hedeflediğini belirtiyor. Mevcut üretime ilişkin rakamlar mevcut değil fakat savaşın başlamasından bu yana drone üretiminde fırlama yaşanırken düzinelerce şirket farklı modeller geliştirip üretiyor.

 KAYNAK: Independent