Doğu ve Güneydoğu bölgesinde yayla muzu olarak da anılan uçkun otunu meyve niyetine tüketilmektedir. Kırmızı ve kahve rengi çiçeklere sahip uçkun kivi meyvesi ile aynı tada sahiptir. Bazı yörelerde uçkuna ışkında denir. Yapılan araştırmalarda ışkının içerdiği polifenol madde sayesinde oluşma ihtimali olan kanser hücrelerini yok ettiği tespit edilmiştir. Pişirildiğinde iki kat özelliği aratan ışkın otu kanserle mücadelede en etkili doğal ilaç seçilmiştir. Yaprakları zehirli olan bu otun sadece sap kısmı tüketilir. Bilimsel literatüründe Reun Ribes ismiyle bilinir. İçeriğinde C vitaminin yanı sıra A, B1, B2, E ve K vitaminlerini de barındırır.

Yabani olarak yetiştirilen bu ot Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da ciddi bir pazar alanına sahiptir. Yöre halkı tarafından yüzyıllardır tüketilen uçkun birçok hastalığa da fayda sağlar. Özellikle mide hastalıklarına iyi gelen uçkun, şeker ve tansiyon gibi sağlık sorunlarına iyi geldiği bilinir. Kabukları ciltte oluşan çatlak ve lekelere ortadan kaldırır. Kaynatılıp suyu doğal ilaç olarak kullanılabilir. 

UÇKUNUN FAYDALARI NELERDİR?

-Kan şekerini dengelediğinden şeker hastalarının da rahatlıkla tüketebileceği bir besindir. 
 
-Kaynatılıp suyu içildiğinde astım ve nefes darlığının yanı sıra sürekli öksürüğe de iyi gelir. 
 
-Mide duvarını koruyarak delinmesini yada yara oluşmasını önler. Aynı zamanda mide asidini dengeleyerek yemek borusu kanserine yakalanma olasılığı azaltır. 

-Günde 300 gram tüketildiğinde vücudun ihtiyacı olan C vitaminin yüzde 50'sini sağlar. Bunun yanı sıra A, B1, B2, E ve K vitaminleri bakımından da oldukça zengindir.
 
-Oluşan güneş ve hamilelik lekeleri için kabuğunun içindeki kısmı sürerek bu lekelerden kurtulabilirsiniz. Aynı zamanda cilt kırışıklıklarını gidererek yaşlanmayı geciktirir.
 
-Vücuttaki serbest radikallerin oranını azaltarak stres, uykusuzluk ve yorgunluk gibi kronik rahatsızlıklara da iyi gelir. 
 
-Işkının aynı zamanda iştah açıcı özelliğe sahiptir. 

IŞKIN NASIL KULLANILIR?

Kök kısmına kadar çıkarılan ot iyice yıkanarak kaynatılır. Süzülerek çayı içilir. Sabah aç karan içildiğinde kandaki şekeri düşürür veya dengeler. 

UÇKUNUN ZARARI VAR MI?

Aşırı tüketildiğinde bağırsak fonksiyonlarını olumsuz etkiler bu da ishale neden olur. Bunun yanı sıra içerdiği bazı kimyasallar böbreklerdeki suyun çabuk bitmesine neden olur. Ayrıca iyice yıkanmadan ve soyulmadan tüketildiğinde zehirlenme oranını artırır. Amerika da yapılan bir araştırmada çocukların bu besini tüketmesi uygun görülmez.