Türkiye'nin ordu envanterinde yer alan ve milli olarak geliştirilen insansız hava aracı sayısını her geçen gün artarken, sevindirici bir haber Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen Aksungur ve Göksungur'dan geldi. Yurt içi ve sınır ötesinde gerçekleştirilen operasyonlarda çok büyük başarılara imza atan ANKA sisteminin üstünden geliştirilmeye başlanan İHA'lar yakın zamanda kademeli şekilde görevlerinin başında olacak.

AKSUNGUR İHA 750 KG'YE KADAR YÜK TAŞIYOR

Sungur ailesine iki İHA mensup. Bunlardan biri, Aksungur İHA. Yapımı 18 ay içinde tamamlandı. İHA Aksungur'a ilham veren isim ise, saatte tam 180 kilometre hıza kadar ulaşarak uçabilen Doğan cinsi kuş oldu. ANKA Sistemi'ne benzeyen aviyonik mimariye sahip olan Aksungur, 750 kilograma kadar yük taşıyabiliyor ve en zor savaş koşullarında bile dikkatini hiç kaybetmiyor.

40 saate kadar hava durabilme özelliğine sahip

Aksungur İHA, 40 saate kadar havada ukalabiliyor ve 12 bin 192 kilometreye kadar irtifaya çıkabiliyor. Aksungur'un en zorlu operasyon koşullarında bile görevlerini tamamlamasına olanak tanıyan bir motor yapısı var. Toplamda 24 metre kanat açıklığına sahip olan Aksungur ayrıca 12 metre uzun ve 3 metreden fazla yüksekliğe sahip.

Her kanadında 3 adet silah istasyonu bulunuyor

ANKA Aksungur'un; Taaruz, Temel, Deniz Karakol ve Sinyal İstihbarat olacak şekilde 4 adet konsepti olduğu açıklandı. Bu doğrultuda gece-gündüz demeden her hava şartına ayak uydurarak gözetleme, taarruz, keşif ve istihbarat görevlerini yapabiliyor. Ayrıca her bir kanadında 500 kg, 300 kg ve 150 kg kapasiteye sahip 3 adet silah istasyonu bulunmasından ötürü, akıllı bombalardan MAM-L, LUMTAS, MAM-C, Cirit, ve minyatür bombaları da ayrıca taşıyabiliyor.

GÖKSUNGUR 1600 KM SÜRATLE UÇABİLİYOR

Diğer yandan çalışmaları halen devam eden Göksungur'un da Türkiye'deki semaların en hızlı İHA'sı oalcağı belirtildi. Önümüzdeki yıl TSK envanterine katılması planlanan Göksungur, gökyüzünde süpersonik hıza ulaşacak, yani sesten daha hızlı olacak. Göksungur ayrıca Milli Muharip Uçak için de çalışacak ve yaklaşık 1600 kilometre süratle uçuş yapabilecek.

Savaş uçağı kılığında radarları yanıltabilecek

Göksungur'un kendisini F-16 savaş uçağı gibi bir kamuflajla radarda göstererek aldatmaca donanımına sahip olarak tasarlanması öngörülüyor. Göksungur, F-4 ve F-16 savaş uçaklarındaki Bozdoğan ve Gökdpğan füzelerini de taşıma özelliğine sahip olacak. Göksungur uydu ile yönetilecek ve 15 bin metre veya yörünge altındaki irtifada olacak. Ortamala 200 kilometrelik menzili olacak.


Haber düzenleme: Ecem Köksal