Airbus Uzay Sistemleri Başkanı Jean Marc Nasr, Türkiye'nin 5. nesil uydusu olan Türksat 5A'nın 30 yıllık ömrü olduğunu ve fırlatıldığı zaman Türkiye'nin yörünge haklarını güvence altına alacağını belirtti. Bilindiği üzere, Türksat 5A uydusu için hazırlıklar son sürat devam ediyor.

2017'DEKİ SÖZLEŞME SONRASI ÜRETİME BAŞLANDI

Nasr, video konferans yoluyla Anadolu Ajansı'na mensup muhabirlerin sorularına yanıt verdi. Türkiye'nin 5'inci nesil uydusuyla ilgili bilgiler veren Nasr, Airbus D&S ve Türksat AŞ'nin arasındaki Türksat 5A uydusu üretimiyle alakalı 9 Kasım 2017 tarihinde sözleşme imzalandığını anımsattı. Sözleşmenin hemen ardından uyduların üretimine başlandığı ifade edildi.

 

ARALIK SONUNDA FIRLATMAYA HAZIR HALE GELECEK

Nasr, Türksat 5A uydusununtest faaliyetlerinin ve entegrasyonun tamamlandığını belirterek Aralık ayının sonunda fırlatılmaya hazır bir hale getirildiğini duyurdu. Uydunun fırlatılması için belirlenen tarihin; meteorolojik koşullar, teknik gereklilikler gibi pek çok nedenden ötürü değişim gösterebileceğini açıklayan Nasr, bu sebeple uydu fırlatmalarının tarihleriyle alakalı kesin surette konuşma yapılmaması gerektiğinin altını çizdi.

30 YILLIK ÖMRÜ VAR, TÜRKİYE'NİN HAKLARINI KORUYACAK

Türksat 5A uydusunun yörüngedeki ömrünün 30 sene olduğunu açıklayan Nasr, uydunun Türkiye'deki yörünge haklarını da güvence altına alacağını belirtti. Uydunun ömrünün uzun olması sebebiyle daha kapsamlı operasyonlara imza atabileceğini söyleyen Nasr, Türkiye'nin 5'inci nesil uydusu Türksat 5A'nın, bir önceki jenerasyondan uydulara kıyasla kapasitesinin yüzde 45 ve ömrünün 2 kat daha fazla olduğunu dile getirdi.