KPMG Türkiye Petrol ve Doğal Gaz Sektör Lideri Hakan Demirelli, Karadeniz'deki doğal gaz keşfinin ardından vatandaşların merakla beklediği açıklamayı yaptı. Demirelli,"Karadeniz'de keşfedilen doğal gaz rezervi enerjide dışa bağımlılığımızı azaltma ve arz güvenliği açısından çok önemli bir gelişme. Makro ekonomik açıdan değerlendirildiğinde, cari açığın en önemli nedeninin enerji ithalatı olduğunu unutmamak gerekir." ifadelerini kullandı.

MÜZAKERE MASASINDA ETKİNLİK ARTIŞI

Geçtiğimiz yıl enerji ithalatı için toplam 41 milyar dolar bandında bir ücret ödendiğini, bunun 12 milyar dolarının doğal gaz bedeli olduğunu vurgulayan Demirelli, önümüzdeki dönemde mevcut dönemin doğal gaz tedarik kontratlarının yenilenmesi sürecine girildiğinde, Karadeniz'deki doğal gaz keşfinin müzakere masasında Türkiye lehine etkinlikleri arttıracağını vurguladı.

Fiyatlardaki düşüş gecikmeli olarak yansıyor

Demirelli, "Türkiye'nin uzun dönem doğal gaz sözleşmeleri petrole endeksli fiyatlamalar içeriyor ve petrol fiyatlarındaki düşüş ancak gecikmeli olarak fiyatlara yansıyor. Avrupa'da ise fiyatlar arz talep dengesiyle oluşan mekanizmalarla belirleniyor. Gaz alım fiyatımız, sözleşmelerimizdeki al ya da öde yükümlülüğü maddelerinin de etkisiyle Avrupa'da oluşan fiyatların üzerinde kalıyor." dedi.

KÖKLÜ FİRMALARLA İŞ BİRLİĞİNE GİDİLEBİLİR

Pandemik süreçte dünya genelinde gerçekleştirilmeye hazırlanan projelerin ertelenmek durumunda kaldığını belirten Demirelli, "Bu durum finansman açısından fizibilitesi yüksek projelerin lehine koşulların oluşmasına imkan sağlayabilir. Bu kapsamda ve büyüklükte bir projenin ülkemizin tarihinde bir ilk olması sebebiyle süreç boyunca uluslararası tecrübeye sahip köklü firmalarla iş birliğine gidilmesi de şaşırtıcı olmayacaktır." dedi.