Ukrayna uçak firması Antonov'un Üst Yöneticisi Oleksandr Los, AA muhabirine verdiği bilgiyle geçen hafta Ukrayna Başbakan Yardımcısı ve Stratejik Endüstrilerinden Sorumlu Bakanı Oleg Uruskiy başkanlığında bir heyetle Türkiye'yi ziyaret ettiğini anlattı.

Ziyaretlerin kendisi için oldukça eğitici olduğunu belirten Los,Türkiye'deki tersaneyi ziyaret ettik. Türkiye'nin yapmakta olduğu amfibi gemisini çok beğendim." dedi.

"BURADAKİ ÜRÜN ODAKLI YAKLAŞIMDAN ÇOK ETKİLENDİM"

Türkiye'deki füze endüstrisi ve Baykar şirketini de ziyaret eden Los, "Buradaki ürün odaklı yaklaşımdan çok etkilendim. Biz de Antonov'da bu yaklaşımı kullanıyoruz." ifadelerini kullandı.

AN-178 MODELİ ORTAKLIĞI

Türkiye ve Ukrayna arasında havacılık sektörü alanındaki ilişkilerin 2013'te AN-158 için başladığı bilgisinin altını çizen Los, "Türk meslektaşlarım ve arkadaşlarımla o günden beri yakın temas içindeyiz. Bu sayede artık en yüksek seviyedeki yöneticiler AN-178 ortak üretimi için potansiyel ortaklığı konuşabiliyor." şeklinde konuştu.

PEK ÇOK ALANDA ORTAKLIK

Los'un ifadeleri şu şekilde:

"Sadece savunma değil, pek çok başka alanda ortaklık için potansiyel var. Ticari alanda, yolcu uçağı mesela. Stratejik endüstriler sadece savunma ile ilgili değil, ekonomi ve finansı da kapsar. Şirketimizin kurucusu Oleg Antonov, AN-22 uçağının askeri mi yoksa sivil mi olacağı sorusuna şöyle cevap vermişti: 'Mesela bir şişeyi ele alın, ona su da doldurabilirsiniz ya da benzin koyup molotofkoyteyli yapabilirsiniz.' Yani ihtiyacınıza göre kullanabilirsiniz."