Türk ordusunun gücüne güç katacak olan Altay tankı dünyada pek çok ülkenin de takibinde. Türkiye'nin ilk yerli ana muharebe tankı ALTAY için kritik imzalar Türkiye ile Güney Kore arasında atılmıştı. Altay tankı ile ilgili önemli gelişmeyi sosyal medya hesabından duyuran Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Güney Kore ile Altay tankı motoru tedarikine ilişkin niyet beyanının imzalandığını bildirmişti.

Türkiye Gazetesi'nin haberine göre, Güney Kore heyetinin ziyaretinde nihai imzaların atılması planlanıyor.

TESLİM 2023'TE

ALTAY için yerli motorun geliştirilmesine yönelik çalışmalar da sürüyor. 2018'de sözleşmesi uygulamaya giren Batu motoru ile tankın ilk prototipi geçtiğimiz günlerde kendini gösterirken, 1.500 beygir motor olarak çalışılan ALTAY motorunda transmisyon aşamasına gelindi.

Motorun entegre olarak önümüzdeki yıl çalıştırılması planlanıyor. Tüm bu aşamalarının ardından ise ALTAY'ın TSK'ya teslimine 2023'te başlanacak.

İLK ETAPTA 250 TANK

Günümüzün ve geleceğin muharebe şartlarına uygun olarak geliştirilen ALTAY ana muharebe tankı üretim projesi, 2018 yılında Savunma Sanayii Başkanlığı ve BMC arasında imzalanan seri üretim sözleşmesiyle başladı.

Proje çerçevesinde ana yüklenici rolünü üstlenen BMC, sözleşme kapsamında 250 adet ALTAY tankı üreterek TSK'ya teslim edecek.

ALTAY TANKI NEDİR?

Altay, Türkiye'de geliştirilen 3 nesil ana muharebe tankıdır. Milli Tank Üretim Projesi (MİTÜP) çerçevesinde 30 Mart 2007'de yapılan Savunma Sanayi İcra Komitesi toplantısı sonucunda Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından proje ana yüklenicisi olarak Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi A.Ş. belirlenmiştir. İsmini Kurtuluş Savaşı'nda 5. Süvari Kolordusu'nu komuta eden Fahrettin Altay'dan almıştır.

ALTAY TANKI ÖZELLİKLERİ

-ALTAY tankı dört kişilik mürettebat görev alacak(Tank komutanı, nişancı, doldurucu, sürücü).

-Tankın muharebe ağırlığı 65 ton olarak tahmin ediliyor.

-Değişken süspansiyon sistemi sayesinde keskin manevra yapabilme ve üstün arazi yeteneğine sahip.

-Tankın iç ve dış iletişimini kesecek ve tankın elektronik sistemlerini sekteye uğratılabilecek elektromanyetik silahlara karşı donanımı mevcuttur.

-12,7mm ağır makineli tüfek ve Aselsan Sarp veya Aselsan Stamp diğer silahları olarak biliniyor.

-Aselsan tarafından sağlanan son teknoloji bilgisayar sistemleri ile atış kontrol sistemi ve daha fazlasına sahip olan bir tank.

-Tankların sahip olması gereken ateş gücü, tankın savunması, arazi kabiliyeti gibi özelliklere sahip olan ve bunları başarılı bir şekilde yerine getiren ALTAY ana muharebe tankı dünyanın en iyi tanklarına meydan okuyor.