Türkiye'de bugüne kadar üretilen en büyük gemi olarak kayıtlara geçen, Türk Deniz Kuvvetleri'nin amiral gemisi olacak şekilde tasarlanan ve 2016 yılından bu yana üzerinde çalışılan; TCG Anadolu, Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi'nin 4 yıllık çalışmalarında neredeyse sona gelindi. Çalışmaların önümüzdeki yıl tamamlanması planlanırken, bu proje ile birlikte Türkiye, kendi savaş gemisini tasarlayıp üretebilen dünya üzerindeki 10 ülkeden biri haline gelecek.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin insani yardım operasyonu ve deniz aşırı harekat kabiliyetini arttıracak olan TCG Anadolu, 30 ton ağırlığında ve 58 metre yüksekliğe kadar ulaşırken 32 metre genişliğe ve 232 metre uzunluğa sahip olarak tasarlandı.

BÜTÜN DENİZLERDE KULLANILMA İMKANINA SAHİP

Gemide 11 farklı büyüklükte güverteler var. Uçuş rampasına ve 6 iniş alanına sahip olan geminin bin 165 metrekarelik havuzu buluyor. Bu sayede bir taburla destek ve savaş araçlarına ana üst desteği gerekmeden kriz bölgelerine taşıyabilecek gemi ayrıca, bütün denizlerde kullanılma özelliğine sahip olacak.

HAVA TEÇHİZATLARINI TAŞIYACAK

TCG Anadolu tamamen Türk donanmasının ihtiyaçlarını karşılamak üzere yapıldı. Bu çerçevede helikopter, savaş uçağı ve insansız hava aracı gibi 30 adet hava aracının da taşınmasında rol oynayabiliyor. Öte yandan taktik sınıfından İHA'ların da dikey iniş-kalkış olmadan gemiden kalkması da mümkün kılınacak.

İKİ AYRI SENARYO YER ALIYOR

Bu kapsamda ortaya çıkan iki senaryonun birincisinde TB-2 Bayraktar ve ANKA platformlarına kıyasla hafif sınıf kapsamında İHA üretimi ve kullanımı, ikinci senaryoda da TCG Anadolu pistinde gerçekleştirilecek değişiklikler kapsamında İHA ve SİHA'ların gemiden kalkış yapabilmesinin zemin hazırlamak yer alıyor.

TCG Anadolu, dev havuzunda çıkarma araçları taşıyarak operasyonlara katılım gösterebilecek. Geminin üstünde biri NATO için tahsis edilebilecek, toplamda 3 adet savaş harekatı merkezi olacak.

HASTANE GEMİSİ OLARAK DA GÖREV YAPACAK

En az bin 223 personel yüzen kışlada görev yapabilecek. Milli imkanlar doğrultusunda geliştirilen ve platformları kritik merkezi olarak değerlendirilen Gemi Bilgi Dağıtım Sistemi de gemide yer alacak.

Gemide röntgen cihazları, ameliyathane, yoğun bakım odaları, enfeksiyon odaları, yanık ve diş tedavi ünitelerinin yanında en az 30 yatak kapasitesine sahip olan bir askeri hastane bulunacak. Böylece gemi, "hastane gemisi" olarak da hizmet verebilecek. Gemi Ege Denizi, Akdeniz ve Karadeniz'in peşi sıra Hint Okyanusu ve Atlantik Okyanusu'nda da görev yapmak üzere dolaşabilecek.

Liman Kabul Testleri 1 Temmuz'da başlamıştı

İnşa Başlangıç Töreni'ne bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan katılım gösterdi. Gemi için ilk yüzdürme çalışmaları Mayıs 2019'da gerçekleştirildi. Sevk sisteminin montaj aşaması için gemi havuza alındı. Tek sistem ve ana tahrik entegrasyonu çalışmaları Şubat ayında sona erdikten sonra gemi tekrar yüzdürüldü ve 1 Temmuz 2020 tarihinde Liman Kabul Testleri başlatıldı.


Haber düzenleme: Ecem Köksal