Doğu Akdeniz'deki haklarını sonuna kadar korumaya kararlı olan Türkiye, bu doğrultuda Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi için yeni bir Navtex yayımladı. Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki yeni Navtex'i, 22 Aralık 2020-15 Haziran 2021 tarihleri arasında, yani tam 6 ay olarak ilan edildi.

Bu kapsamda Oruç Reis, Antalya Körfezi açıklarında sismik faaliyetler gerçekleştirecek. Hatırlanacağı üzere Oruç Reis gemisi daha önce Kaş'ta faaliyet gerçekleştirmişti.

6 AY BOYUNCA DOĞU AKDENİZ'DE

Sismik araştırma gemisi Oruç Reis'in önümüzdeki 6 ay boyunca Doğu Akdeniz'de görev yapacağı yer belirlendi ve bu doğrultuda denizcilere yeni bir duyuru (Navtex) yapıldı. Oruç Reis, 22 Aralık 2020 tarihinden başlayarak 15 Haziran 2021 tarihine kadar Antalya Körfezi açıklarında görevinin başında olacak.

CENGİZHAN VE ATAMAN ORUÇ REİS'E ARKADAŞLIK EDECEK

Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi görevde olduğu süre zarfında Cengizhan ve Ataman gemileri tarafından izlenecek. Ek olarak geminin kablolarının hasar almaması için diğer denizcilere, gemiden en az 6 mil uzakta ilerlemeleri hususudna bir uyarı yapıldı.

AB ve Yunanistan merakla bekliyordu

29 Kasım 2020 tarihinde Doğu Akdenzi'deki son araştırma faaliyetini tamamlayan Oruç Reis, bakım ve onarım işlemleri için geri dönerek Antalya Limanı'na demir atmıştı. Kaş açıklarındaki faaliyetlerini bitiren Oruç Reis, ardından Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), Yunanistan ve Avrupa Birliği'nin gözleri gemiye dönmüş, bir sonraki faaliyetini nerede gerçekleştireceği merak konusu olmuştu.