Çin'de Sinovac şirketince geliştirilen Kovid-19 aşısı ile alakalı Brezilya'da geniş kapsamlı bir tetkik yapıldı. 45.000 şahsın yaşadığı Serrana'da halkın yüzde 75'ine Çin'in aşısı yapıldı ve neticeler kamuoyu ile paylaşıldı.

Koronavirüs salgınının merkez üslerinden biri durumuna gelen Brezilya'nın Sao Paulo eyaletindeki küçük bir kasabada yapılan ve gerçek bilgilere dayandırılan bir tetkik, Türkiye'de de kullanılan Sinovac aşısının tesirini gözler önüne serdi.

ÖLÜMLER YÜZDE 95 AZALDI

Çin'de Sinovac Biotech'in geliştirdiği "CoronaVac" isimli Kovid-19 aşısı, bir deney amacıyla bölgede yaşam sürdüren insanların yüzde 75'ine yapıldı. Serrana'nın etrafındaki kasaba ve şehirlerde vaka sayıları süratle artarken Serrana'da toplu aşılama kampanyasının tamamlanmasından 5 hafta sonra Kovid-19'a bağlı ölümlerin seviyesi yüzde 95 azaldı.

VAKA SAYISI YÜZDE 80, HASTANEYE YATIŞ YÜZDE 86 AZALDI

Bilim insanları semptom gösteren vaka sayısının yüzde 80 ve hastaneye yatış oranının da yüzde 86 seviyesinde azaldığını doğruladı. Bilim insanları Serranalıların yüzde 75'inin tamamiyle aşılandığını ve hedef erişkin nüfusun da yüzde 95'inin aşı olduğunu duyurdu.

HERHANGİ BİR YAN ETKİ GÖSTERMEDİ

Gerçek verilerle ve gerçek zamanlı olarak yapılan incelemede aşının herhangi bir yan tesiri olmadığı belirtilirken, aşı olduktan 14 gün sonra Kovid-19'a bağlı ölümlerin de sıfıra indiği açıklandı.

"ÇOCUKLARA AŞI YAPMAYA GEREK YOK"

Sao Paulo şehrinden 315 kilometre uzaklıktaki Serrana'da tetkik yapıldığı sırada P1 varyantının yaygın bulunduğu belirtilirken, Butantan Enstitüsü'nün Araştırma Direktörü Ricardo Palacios, "Salgını aşı ile denetim altına almanın mümkün bulunduğunu gösterdik. Ayrıca çocuklarda da Kovid-19 seviyesi düştü. Bu da okulları açmak amacıyla çocuklara aşı yapmamızın lüzumlu olmadığını gösteriyor" şeklinde konuştu.