Kıtada İtalya ve Portekiz "zayıflamış güçler" olarak nitelendirilirken, Ankara'nın adımlara dikkat çekildi.

Son dönemde "yükselen kıta" Afrika ile ilişkilerine hız veren Türkiye'nin 2002 senesinde yalnızca 12 olan büyükelçilik sayısı, 2019 sonu itibarıyla 42'ye yükseldi.

Bölgesel ve küresel konularda gelecek senelerde ağırlığını daha da artırması beklenilen Afrika, büyük bir ekonomik ve ticari potansiyel barındırıyor.

Insıde Over isimli internet sitesinde yer alan bir makalede, "Afrika problemlerine Afrika çözümleri" ilkesini benimseyen Ankara'nın, söz hususu kıtada giderek yükselen varlığına dikkat çekildi.

"TÜRKİYE'NİN AFRİKA'DA KESİN HEDEFİ VAR"
Yazıda, "Osmanlılar yine kıtaya girdi" denilerek, Türkiye'nin Afrika'da inşa ettiği ve etmekte olduğu "ileri karakolları" bulunduğu belirtildi.

Türkiye'nin, Afrika'ya net hedefle gittiği, bunun "İtalya ve Portekiz gibi yıpranmış, zayıflamış ve halsiz güçler pahasına genişlemek" bulunduğu aktarıldı.

İtalyan basını, Türkiye nin Afrika daki tesirsini mercek altına aldı.

"TÜRKİYE'NİN DİNAMİZMİ"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğindeki Ankara'nın benimsediği dış siyaset sayesinde Türkiye'nin "Françafrique" olarak nitelendirilen ve Fransa'nın Sahra altı Afrika'daki eski kolonileri üzerindeki tesir alanını tanımlayan bölgeye eriştiği kaydedildi.

Geçmişte İtalyan sömürgesi altında kalan Somali için "İtalya ve Somali'nin kaderi birbirinden ayrılmış gibi görünüyor" ifadesi kullanılarak, bu durumun nedenlerinden birinin "Türkiye'nin dinamizmi" bulunduğunun altı çizildi.

Yazıda, Somali'yle alakalı "Türkiye, pekiştirilmiş ve daha eskiden var olan İtalyan kalesine karşı kendisine yer açmayı inanılmaz bir şekilde başardı." şeklinde ifade edildi.

İtalyan basını, Türkiye nin Afrika daki tesirsini mercek altına aldı.

"EN BÜYÜK ASKERİ ÜSLERİ SOMALİ'DE"
Türkiye'nin kıtada 2011 senesinden itibaren dikkat çekici ve yoğun yatırım yapmaya başladığı, Somali'nin başkenti Mogadişu'daki Havalimanı işletmeciliğinin Türk şirketlerde bulunduğu açıklandı.

2017 senesinde Mogadişu'da TURKSOM Askeri Eğitim Üssü'nün açıldığı hatırlatılarak, "400 hektarlık bir alanı kaplayan, asker ve öğrenciler dahil bin kişilik bir yapı." dedi.

Somali'deki üssün Ankara'nın yurt dışındaki en büyük askeri üssü özelliğini taşıdığına vurgu yapıldı.