Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 20 yıllık hayalin gerçekleştiğini söyleyerek 2018 Aralık ayında Türkiye Uzay Ajansı'nın kurulduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı konuşmada müjdelediği programı detayları da yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Önümüzdeki yılın Cumhurbaşkanlığı yıllık programında bulunan proje kapsamında, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye'yi, Uzay ve Havacılık alanında başka ülkelere bağımlı olmayan, rekabetçi bir yere getirmek için düğmeye bastı ve söz konusu alanda uzman kadrolarla çalışmalar gerçekleştirmeye başladı.

TÜRKİYE UZAY ADAMI YETİŞTİRECEK

Milli Uzay Programı, Türkiye'nin uzaya giden yol haritasını belirledi. Programla birlikte uzayla ilgili son gelişmeler de dikkate alındı. Türkiye'nin kabiliyetleri, hedefleri ve insan kaynağı ışığında stratejilerin ilerletildiği program kapsamında, üniversite ve diğer kurumlarla iş birliği içerisinde hareket edildi. Buna göre Türkiye'den uzay adamı çıkması için çalışmalar başlatılacak. Genç kesimin uzayla ilgili çalışmalara ilgi göstermesini sağlayacak bir takım programları düzenlenecek.

PEK ÇOK ÜLKEYLE İŞ BİRLİĞİ SAĞLANACAK

Tüm bunların yanında uzay alanında çok taraflı ve ikili işbirlikleri de geliştirilecek. Buna göre şimdiye kadar Kazakistan, Macaristan ve Ukrayna ülkeleri ile uzay alanında uluslararası anlamda işbirliği anlaşmasına imza atan Türkiye, söz konusu alanda daha yakın çalışmalar gerçekleştirmek isteyen Japonya, Çin, Rusya, İspanya ve İtalya gibi ülkelerin de içinde yer aldığı toplamda 16 ülke ile görüşmeye devam ediyor. 2021 yılında Bu işbirlikleri çok daha fazla artırılacak.

TÜRKİYE'NİN UZAYDAKİ HAKLARINI KORUYACAK ÇALIŞMALAR YAPILACAK

Son yılların yükselen yıldızı konumuna gelen Türk savunma sanayi ekosistemine benzer bir sistem, uzay sanayinde oluşturulacak. Sağlanacak destekler ile beraber yüzlerce firma uzay alanında bir üretici haline gelecek. Türkiye'nin uzayda bulunan haklarını korumaya ve geliştirmeye yönelik olarak mevzuat ve uzay çalışmaları yapılacak.