ABD’nin Türkiye’yi F-35 savaş uçağı projesinden resmen çıkarması, Milli Muharip Uçak (MMU) projesinin önemini ortaya koydu.

Rusya’dan S-400 alımını gerekçe gösteren ABD Savunma Bakanlığı, Türkiye’nin F-35 programından resmi olarak çıkarıldığını Ankara’ya bildirdi. Gözler, alternatif uçak alımı ve MMU çalışmalarına çevrildi.

Bir dönem Rusya’dan uçak alımı gündeme gelse de, Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, son yaptığı açıklamada, alternatif uçak konusu ile ilgili somut bir gelişmenin olmadığını belirterek, “Çeşitli çalışmalar var. Bu hususta Türkiye, hiçbir vakit zafiyet göstermez” demişti.

Türkiye’nin ana amacı ise Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) ana yükleniciliğinde devam eden MMU projesi. Birebir ölçülerdeki modeli (mockup) 2019’da Paris Airshow’da ilk kez görücüye çıkan MMU’nun, rüzgar tüneli testleri ve tasarım merkezi amacıyla çalışmalar bütün süratle sürüyor. Uçağın 2023’te hangardan çıkması, 2025’te ilk uçuşunu yapması ve 2029’da TSK’nın envanterine girmesi planlanıyor.

MMU’nun gövde tasarım , entegrasyon ve yazılımını TUSAŞ; silah sistemleri ROKETSAN, TÜBİTAK-SAGE, MKEK; radar, uyarı sistemlerini ASELSAN üstleniyor. Özgün motor geliştirilmesi amacıyla de TEİ çalışmalarını sürdürüyor. F-35 projesine parça üreten Türk firmaları, edindiği tecrübeleri MMU’ya aktarmış olacak.

F-16’LARIN ÖMRÜ UZATILACAK

MMU’nun devreye gireceği vakte kadar TSK’nın yükünü, F-16’lar çekecek. F-16’ların bazı sistem parçalarının yerlileştirilmesi ve iyileştirmelerle, hizmet sürelerinin2040 senesine kadar uzatılması planlanıyor.

‘İNSANSIZ SAVAŞ UÇAĞI GELİYOR’

İnsansız hava araçları üreticisi Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar “Son dönemde Milli İnsansız Savaş Uçağı projemize de sürat verdik. Hedefimiz, 2023’te bu platformumuzun prototipinin ilk uçuşunu gerçekleştirmek” şeklinde konuştu.