Bakan Koca, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun Sputnik V aşısının acil kullanımına onay verdiğini açıkladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun Sputnik V aşısının acil kullanımına onay verdiğini açıkladı. Sputnik V aşısının özellikleri nelerdir? Etkinlik seviyesi kaç? İşte merak edilen yanıtlar...

Sputnik V koronavirüs aşısı

BAKAN KOCA DUYURDU: TÜRKİYE'DEN ACİL KULLANIM ONAYI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklamasında, ''Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumumuz yaptığı araştırma ve değerlendirmeler sonucunda Sputnik V aşısının acil kullanımına onay vermiştir. İki ülke için hayırlı olmasını dilerim. Böylece üçüncü aşı olarak Sputnik V aşısı da ülkemizde kullanıma girecek.'' ifadesini kullandı.

Sputnik V aşısının özellikleri nelerdir? Etkinlik seviyesi kaç?

Rusya'nın corona virüse karşı ilerlettiği "Sputnik V" aşısının etkinlik seviyesi, son bilgilere göre yüzde 97,6 olarak belirlendi.

SPUTNİK V AŞISI NASI ÇALIŞIYOR, ÖZELLİKLERİ NEDİR?

Dünyanın resmi onay alan ilk Covid-19 aşısı olma özelliğini taşıyan Sputnik V aşısı adenovirüs (Viral Vektör) kaynaklı bir aşı.

Viral Vektör (Adenovirüs) aşılarında, grip gibi hastalık yapan bir virüsün (adenovirüs) kalıtsal müdahale ardından Corona virüs proteini ile desteklenerek insanda bağışıklık oluşturması amaçlanırken aşıların içindeki mikroorganizmalar canlı olmakla birlikte, güçsüzleştirildiklerinden ötürü insanlarda hastalık yapmıyor.

Sputnik V aşısı etkinlik seviyesi ve özellikleri

2-8 santigrat derece sıcaklıklar arasında, yani kullanılan aşı buzdolaplarında saklanabilen Sputnik V adenovirüs (Viral Vektör) aşısı iki doz olarak uygulanıyor.