Eti Maden Tesisleri'nde ilk kez lityum karbonat üretimine başlandı. Yıllık olarak 10 ton lityum karbonat üretiminin yapılması beklenen tesisin kapasitesinin 10 tondan 600 tona çıkarılması planlanıyor.

Eskişehir'in Seyitgazi ilçesinde, Kırka Mahallesi'nde yer alan Eti Maden Tesisleri'nde ilk defa lityum karbonat üretimine başlandı. Teknoloji Geliştirme Merkezi bünyesinde bulunan pilot lityum üretim tesisinde bugün ilk lityum karbonatın üretildiği öğrenildi.

21. YÜZYILIN ÖNEMLİ MADENLERİ ARASINDA YER ALIYOR

Eti Maden İşletmeleri Teknoloji Geliştirme Dairesi Başkanı Derya Maraşlıoğlu, yaptığı açıklamada lityum ile bileşiklerinin 21. yüzyıldaki en önemli madenler arasında yer aldığını belirtti.

Maraşlıoğlu, "Özellikle pazarın hızla büyümesi ve batarya teknolojisinin gelişmesinden ötürü bu madenin önemi her gün artıyor. Türkiye'de de bilinen, ekonomik değere sahip olan lityum kaynağı ne yazık ki bulunmuyor. Son yıllara bakıldığı zaman ülkemize bin ila bin 200 ton kadar lityum ile bileşikleri giriyor. Bu ihtiyacımızı da ithalat yoluyla karşılıyoruz." ifadelerini kullandı.

Maraşlıoğlu, lityumda ton fiyatının son dönemlerde 20 bin dolara kadar yükseldiğini bildirdi.

ASIL TESİS İÇİN YATIRIM YAPILACAK

Maraşlıoğlu, Türkiye'de bir ilk olarak pilot tesisin içinde, Pazartesi günü itibariyle lityum karbonat üretimine başlandığını belirtti. Asıl tesis için çalışacakları parametleri belirleme amacı güttüklerini belirten Maraşlıoğlu, kısa bir çalışma sürecinin ardından asıl tesis için yatırım yapılmaya başlanacağını dile getirdi.

600 TON KAPASİTELİ LİTYUM KARBONAT TESİSİ KURACAĞIZ

Amaçlarının ithalat yolu ile karşılanan lityum bileşiklerinin bir bölümünü Türkiye'de üretmek ve karşılamak olduğunu dile getiren Maraşlıoğlu, "Yılda 600 ton kapasiteye sahip olan bir lityum karbonat tesisini kurmayı hedefliyoruz." dedi.