Yeni sosyal medya düzenlemesi kapsamında çıkarılan Sosyal Medya Yasası'na göre, Türkiye'den milyonlarca kullanıcının erişim sağladığı Periscope, TikTok, Twitter, Instagram, Facebook, VKontakte ve Youtube gibi sosyal medya sitelerine ülkede temsilci bulundurma zorunluluğu getirildi. Sosyal medya platformlarına Türkiye'de temsilcilik açmaları için tanınan süre 2 Kasım 2020 tarihinde doldu. Peki hangi sosyal medya uygulamaları Türkiye'de temsilcilik açmak için başvuru yaptı

VKontakte temsilcilik başvurusu yaptı

Rus merkezli bir sosyal paylaşım sitesi olan VKontakte (VK) Türkiye'deki sosyal medya yasası düzenlemesi kapsamında temsilci bulundurmak üzere başvuru yaptı. Sosyal mecralar arasından yalnızca VKontakte'nin temsilcilik için başvurduğu, diğer sosyal medya uygulamalarından henüz ses seda çıkmadığı belirtildi.

Sosyal mecralar temsilcilik açmazlarsa ne olacak?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, sosyal medya ağlarına temsilcilik başvurusu yapmaları için verilen 30 günlük sürenin dolduğunu belirtti. Bu bağlamda sosyal ağ sitelerine ilk etapta 10'ar milyon TL'lik ceza kesildi. Mecraların 30 gün daha temsilcilik başvurusu yapmamaları halinde bu ceza 30 milyon TL'ye yükselecek. 

Bant genişliği daralması ve reklam engeli gelecek

Para cezalarının ardından hala temsilci atanmadıysa söz konusu sosyal ağ platformlarına öncelikli olarak reklam yasağı gelecek. Sonraki üç aylık süre zarfında yine temsilci atanmaz ise sitelerin bant genişliği daraltılacak. Sonunda ise söz konusu sosyal medya uygulamalarına erişim engellenecek.

Bant genişliği daralması ne anlama geliyor?

Bir sitenin bant genişliğinin daraltılması halinde sitedeki bağlantı yavaşlar. Sitede gezinmek çok daha zor hale gelir.