Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye, Rusya ve İran'ın Suriye krizi konusuyla ilgili bir adım atmadan önce, hiç kimsenin bu konuda adım atmadığını dile getirdi.

Rusya, Türkiye ve İran'ın, Kafkasya'ya komşu bölge olduğunu anımsatan Lavrov, bu bölgede olanlara kayıtsız kalmalarının mümkün olmadığını söyledi.

KARABAĞ ANLAŞMASI GEÇİCİ BİR ANLAŞMA DEĞİLDİ

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Ermenistan Dışişleri Bakanı Ara Ayvazyan, Rusya'nın başkenti Moskova'da, Rusya Dışişleri Bakanlığı'nda bir araya gelip Dağlık Karabağ'daki yaşanan son gelişmeler hakkında bir görüşme gerçekleştirdi.

Görüşme sonrasında iki mevkidaş, basın mensuplarının sorularına yanıt verdi. Ayvazyan, 10 Kasım 2020 tarihinde Dağlık Karabağ'daki savaşı bitiren anlaşmanın önemine dikkat çekerek bu anlaşmanın geçici olmadığını, kan dökülmesinin önüne barikat çekerek ateşkesi sağlayan önemli bir kilometre taşı olduğunu dile getirdi.

BAZI ANA KONULAR HALEN ÇÖZÜLMEDİ

Karabağ sorununun çözülmesine yönelik olarak birtakım ana konuların halen çözülmediğini belirten Ayvazyan, Dağlık Karabağ'da yer alan çatışma bölgesindeki durumun istikrarlı bir hale gelmesinden sonra Azerbaycan'la bir görüşme gerçekleştireceklerini belirtti.

Mülteciler geri dönüyor

Lavrov ise, Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki anlaşmanın uygulanmaya devam ettiğini söyleyerek, anlaşmanın fiilen uygulanmasından oldukça memnun olduklarını ve mültecilerin geri döndüğünü açıkladı.

AB'NİN ÇAĞDAŞ DAVRANACAĞINI UMUYORUM

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, geçtiğimiz günlerde Rusya ile Türkiye'nin; Libya, Suriye ve Kafkasya'da etki alanlarını paylaştıklarını söylemişti. 

Bu yoruma değinen Lavrov, AB'nin bu konuda çağdaş bir şekilde davranmasını umut ettiklerini söyleyerek, "Çatışmanın çözümüne dürüst bir şekilde katılım gerçekleşirse herkese yeterli alan çıkacaktır. Rusya, Türkiye ve İran; Suriye krizi hakkında bir adam atmadan önce kimse bu konuda bir adım atmadı. Kafkasya da Türkiye, Rusya ve İran'a komşu bir bölgedir. Buradaki olaylara kayıtsız kalmamız olanaksızdır." dedi.