Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye ve Birleşik Krallık arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması (STA) vasıtasıyla Gümrük Birliği'nin 25 yıldır getirdiği kazanımları korumayı sürdürürken, Birleşik Krallık ve Türkiye arasındaki ilişkileri daha derin bir hale getirme amacındaki ilk adımı attıklarını bildirdi.

İKİ ÜLKE ARASINDAKİ TİCARET ETKİN BİR ŞEKİLDE SÜRECEK

Türkiye ile Birleşik Krallık arasında Serbest Ticaret Anlaşması için çevrimiçi olarak imza töreni düzenlendi. Törene Birleşik Krallık Uluslararası Ticaret Bakanı Liz Truss ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan katılım gösterdi.

 

​Türkiye ve Birleşik Krallık ülkeleri arasında imzalanan yeni STA vesilesiyle, ikili ticaretin sorunsuz ve etkin bir şekilde devam edeceğini bildiren Pekcan, "Bu anlaşma ilerleyen dönemde Birleşik Krallık ve Türkiye arasındaki ticaretin gelişiminin en büyük güvencesi olacak. Firmaların rekabetçi olduğumuz sektör içerisinde İngiltere'ye sorunsuz ve kolay bir şekilde ihracat yapabilmeleri teminat altına alınacak." dedi.

Birleşik Krallık, AB'den resmen ayrıldı

Pekcan, 31 Ocak 2020 tarihi itibarıyla Birleşik Krallık'ın, Avrupa Birliği'nden resmi olarak ayrıldığını ve 2020 yılının sonuna kadar ülkenin bir geçiş sürecinde bulunmasının öngörüldüğünü anımsatarak, Türkiye'nin de söz konusu sürücü yakın olarak takip ettiğini, bu hususta oldukça yoğun bir mesai harcadığını dile getirdi.

Bakan Pekcan, 2020 yılı boyunca hem Avrupa Birliği hem de Birleşik Krallık makamları ile yoğun olarak bir diploması trafiği yürüttüklerini belirterek şu ifadeleri kullandı:

Türkiye olarak ana amacımız Gümrük Birliği ve Avrupa Birliği kaynaklı ilişkilerimize bir halel getirmeden, Birleşik Krallık'la temenni ettiğimiz bir ticaret anlaşmasına imza atmaktı. Bugünden itibaren amacımıza ulaştık. Anlaşma buzun imzalanması ile beraber birleşik krallık ve Türkiye arasındaki ticaret yapısı ile alakalı belirsizlikler ortadan kalkacak. Ticaretimiz her zamanki etkinliği ile devam edecek ve zaman içinde daha çok gelişeceğine inanıyorum. 25 yıl boyunca Gümrük Birliği tarafından getirilen kazanımları korumayı sürdürürken, Birleşik Krallık ve Türkiye arasındaki ilişkileri daha derin bir hale getirme amacındaki ilk adımı atıyoruz.

BELİRSİZLİKLERE RAĞMEN MÜZAKERELER DEVAM ETTİ

Bu konuma gelmek kolay olmadı. Birleşik Krallık ve AB arasında yürütülen müzakerelerin belirsiz olmasına rağmen Türkiye, çok uzun zamandır Birleşik Krallık ile teknik düzeydeki müzakerelere devam etti ve üst düzeyde birçok temas gerçekleştirdi.

ANLAŞMAYI İMZALAMAKTAN MUTLULUK DUYUYORUZ

2020 yılı bitmek üzereyken Avrupa Birliği ve Birleşik Krallık arasında anlaşma sağlanması ile Türkiye ve Birleşik Krallık arasında bir serbest ticaret anlaşmasına imza atılması hususunda ortadaki bütün belirsizlikler, teknik ve hukuki engeller yok oldu. Biz de bu kapsamda, bugünden itibaren Birleşik Krallık ile olan anlaşmamızı imzalamaktan mutluluk duyuyoruz.