Temeli 24 Temmuz 2008 yılında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in kararıyla atılan Nahçıvan Demiryolu'yla ilgili flaş bir gelişme yaşandı. İki lider tarafından ilk kez Bakü-Tiflis-Kars demiryolu töreninde dile getirilen Nahçıvan Demiryolu'nun rayları önümüzdeki sene döşenecek. Dağlık Karabağ zaferinin ardından söz konusu projede hızlandırma işlemine gidilecek ve Kars-Iğdır'dan başlayarak Nahçıvan'a kadar yol alacak olan 230 kilometrelik, sıfırdan demiryolu hattı inşa edilecek.

230 kilometrelik ray döşenecek

Türkiye'nin Kars-Iğdır bölgesinden başlayacak olan demiryolu hattı Azerbaycan'a bağlı olan Nahçıvan şehrinden geçecek. Hattın bu bölgede Afganistan, İran ve Pakistan ülkelerine geçilen demiryolu hattına bağlanacak. Böylece Türkiye de bu ülkelere direkt olarak bağlantı kurabilecek ve lojistik anlamda büyük avantaj sağlayacak. 

Nahçıvan Demiryolu yatırımı 2 milyar lira

Azerbaycan ve Türkiye tarafından ortak olarak karşılanacak olan projenin finansmanı için beklenen tutar da belli oldu. Söz konusu yatırım için gereken tutarın 1.5 milyar ila 2 milyar TL arasında olması öngörülüyor. Ayrıca demiryolu inşasının ihale edilmesi ve özel sektöre devredilmesi de hedefleniyor.