Hulusi Akar ve Hakan Fidan’ın Moskova’da Suriye rejiminden yetkilerle görüşmesi ABD’yi rahatsız etti.

PKK/YPG’yi uzun süredir silahlandıran ve eğitim veren ABD yönetimi, Türkiye ile Suriye arasında yaşanacak bir yakınlaşmanın terör örgütünün sonu olacağını bildiği için görüşmeye sıcak bakmadığını açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, "Esad ile normalleşme kabul edilemez" açıklaması yaptı.

“DESTEKLEMİYORUZ..”

Görüşme, Washington'da geniş yankı uyandırdı. ABD Dışişleri Bakanlığı, böyle bir adımı "desteklemediklerini" söyledi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Türkiye, Suriye ve Rusya arasında üçlü görüşmelerin yapıldığına dair haberleri gördük." denildi.

Esad rejimi ile normalleşme sürecinin ABD tarafından kabul edilmediği belirtilen açıklamada, "BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararı doğrultusunda Suriye'nin öncülüğünde siyasi bir çözüme yönelik desteğimiz sürüyor." denildi.

AKAR: SURİYELİ KARDEŞLERİMİZİ ZORA SOKMAYACAĞIZ

Bu arada Milli Savunma Bakanı Akar, Moskova'daki zirveye ilişkin, "Suriyeli kardeşlerimizi zora sokacak bir davranış içinde hiçbir zaman bulunmadık, bulunmayız. Bunu herkes bu şekilde bilmeli ve ona göre davranmalıdır." dedi.

BMGK'nın 2254 sayılı kararına işaret eden Akar, "Suriye sorununun bütüncül şekilde çözülmesi gerektiğini vurguladık." diye konuştu.

ABD: MÜTTEFİKLERİMİZLE ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ

VOA'nın haberine göre, ABD Dışişleri'nin aynı açıklamasında, "Kalıcı bir siyasi çözüm için müttefiklerimiz, ortaklarımız ve BM ile birlikte çalışmaya devam edeceğiz." ifadesi kullanıldı.

Ankara, Suriye'de ivedilikle sükunetin sağlanmasının ve bu ülkenin istikrara kavuşturulması gerektiğinin altını çiziyor.