Tüm dünya ülkelerinin ekonomi, ihracat ve ithalat oranı, pandemi sebebiyle çöküşe geçti. Ancak Türkiye, her anlamda aldığı tedbirler sayesinde ekonomik anlamda en az hasar alan ülkelerden biri oldu. Pandeminin etkilerine rağmen Türkiye ve diğer 3 ülke, ihracat oranını arttırmayı başardı.

Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan verilere göre Türkiye, Kasım 2020'de ihracatı 16 milyar TL'ye yükseltirken, 11 aylık ihracatın ise 151.7 milyar dolara kadar ulaştırdı. Bu sayede ihracatın, ithalatı karşılama oranında artış meydana geldi ve yüzde 76'ya yükseldi. Burada altın hariç karşılama oranının da yüzde 86.3 olduğu görülüyor.

PEKCAN: YEP HEDEFİNİ TUTTURACAĞIZ

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, küresel ekonomide meydana gelen küçülmeye rağmen ihracat alanındaki olumlu ilerleyişin ve toparlanma sürecinin başarılı bir şekilde devam ettiğini söyleyerek, "Dünya genelindeki yeni tip koronavirüsün artış seyri, en kritik ticaret ortağımızda AB'nin ekonomisinde meydana getirdiği takvim etkisi ve küçülme sebebiyle, Kasım ayındaki ihracatımız, sınırlı olarak daralmasına rağmen yıl sonunda YEP hedeflerini karşılayacağına inanıyoruz." ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE'NİN GÜNLÜK İHRACATI NE KADAR?

Türkiye, günde 466.6 bin ton ihracat gerçekleştiriyor. Kasım 2020, en güçlü performansa sahip ay olarak kayıtlara geçerken bu aya imzasını bırakan sektörler; yüzde 38 artış göstererek 223 milyon dolara çıkan gemi ve yat, yüzde 24 artış göstererek 1 milyar 228 milyon dolara çıkan çelik, yüzde 18 artış göstererek 165 milyon dolara çıkan meyve ve sebze mamulleri olarak kayıtlara geçti.

En çok hangi ülkeye ihracat yapıldı?

Türkiye, Kasım ayında 1.5 milyar dolar ile en çok Almanya'ya ihracat yaptı. Miktar bazındaki ihracat, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 7.9 oranında artış göstererek 14 milyon tona, Ocak-Kasm ayları arasında yüzde 3.5 oranında artış göstererek 139 milyon tona çıktı.