İtalya Cumhuriyeti Başbakanı Mario'nun Türkiye ziyaretinde liderler görüşme gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ortak basın toplantısında konuştu.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde;

Hükümetler ararsı 3. toplantımızı gerçekleştirdik. İşbirliğinin geliştirilmesi üzerinde durduk. Birçok alanda işbirliğimizi pekiştirecek 9 anlaşmaya imza attık. Geçtiğimiz yıllarda bir rekora imza atarak 23 milyar doların üstüne çıktı. İkili ticaretimizin bir özelliği de dengeli olmasıdır. Şirketlerimizi iş birliklerini artırmaları yönünde teşvik etmeye devam edeceğiz. Terörle mücadelede iş birliğimiz de büyük bir yer tutuyor. Beklentilerimizi 2'li görüşmemizde paylaştım.

Türk-İtalya üniversitesinin kurulması girişimini de görüştük. Ukrayna tahılının Karadeniz'den ihracı planı da yine görüşmede konularımızdan biriydi. İtalya heyetine ziyaretleri için tekrar teşekkür ediyorum.

TAHIL KORİDORU

Karadeniz koridoru çok önemli bir konu. Zelenskiy ve Putin'in yaklaşımları büyük önem arz ediyor. Görüşmelerimizi devam ettiriyoruz. Dünyada özellikle Afrika'da ciddi bir tahıl sıkıntısı var. Biz aracı olarak BM çatısı altında devam ettirelim istiyoruz. 1 hafta 10 gün içerisinde görüşmelerimizi yoğunlaştırıp neticeye ulaşmaya çalışacağız.

DÜZENSİZ GÖÇ

Geri itme çabalarında maalesef Yunanistan ittiği göçteki insanları İtalya'ya sığınmaya çalışıyor. Bu insanları kurtarmaya çalışıyoruz. Ama aynı sıkıntı İtalya'da da var.

İTALYA BAŞBAKANI DRAGHİ'NİN AÇIKLAMALARI

İtalya Başbakanı Mario Draghi'nin açıklamaları şöyle: Türkiye ve İtalya dost ve müteffik iki ülke. Türkiye'nin arabuluculuk çabalarını çok takdir ediyoruz. Türkiye'nin burada merkezi bir rolü var. BM'de bir plandan söz edildi. Birçok koridorun açılması lazım. Türkiye merkezi bir rol oynamakta. Ukrayna-Türkiye ve Rusya bu konuda hazırlar, Kremlin'in doğduran katılımını bekliyorlar.

Göçte ağırlayan ülke artık dayanamaz hale geliyor. Biz açık bir ülke olmaya çalıştık ama o sınırlara ulaşmış durumdayız.