Yılın ilk çeyreğinde beklentilerin üstünde yüzde 7 büyüyen Türkiye, yakaladığı performansla Çin ve Moğolistan’ın devamında en süratli büyüyen 3. ülke oldu. Türkiye, OECD ve G20 ülkeleri arasında ise Çin'in sonrasında ikinci sırada yer aldı.

Bu senenin ikinci çeyreğine dair öncü göstergeler, Türkiye ekonomisinde büyüme eğiliminin sürdüğünü işaret eder iken ikinci çeyrekte kuvvetli ihracatın ve baz etkisinin katkısıyla çift haneli büyüme gerçekleşmesi tahmin ediliyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığının Kamu Maliyesi Raporu'ndan derlediği bilgilere göre, 2021 senesinin ilk çeyreğinde, güçlü yatırımlar ve özel tüketim ile dış talebin desteği sayesinde büyümede yüksek performans gözlendi.

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) dün duyurduğu bilgilere göre, ilk çeyrekte ekonomi senelik yüzde 7 büyürken, bu dönemde toplam yurt içi talebin (stok dahil) büyümeye katkısı 5,9 puan düzeyinde gerçekleşti. Büyümeye net dış talebin katkısı ise 2019 senesi üçüncü çeyreğinden bu yana ilk defa pozitife dönerek 1,1 puan oldu.

Güçlü dış talep nisan ve mayıs aylarında üretimi desteklemeye devam eder iken, 2021 senesinin ikinci çeyreğine dair öncü göstergeler ekonomide büyüme eğiliminin devam ettiğine işaret ediyor.

Nisan ayında dayanıklı tüketim talebi kuvvetli seyreder iken, otomobil ve beyaz eşya satışları canlılığını koruyor, tüketim malları ithalatı nisan itibarıyla artışını devam ettiriyor.

Öte yandan güven endeksleri nisan ve mayıs aylarında zayıflarken, tüketici kredilerinde yavaşlama eğilimi sürüyor.

Rapora göre, 2021 senesi ikinci çeyreğinde kuvvetli ihracatın ve düşük bazın da mühim katkısıyla çift haneli bir büyüme gerçekleşmesi öngörülüyor.