TCG Anadolu'nun bir SİHA gemisine dönüştürülecek olması üstünde duran Al-Monitor, "Türkiye askeri alana yeni bir kavram kazandırıyor" şeklinde ifade kullanıldı.

ABD'nin, Rusya'dan S-400 alımı nedeniyle Türkiye'yi F-35 programından çıkarması, yalnızca hava kuvvetleri için değil, F-35 jetlere özel imal edilen TCG Anadolu amfibik gemisini de etkiledi.

Ancak bu sorunu kısa sürede çözüme ulaştırmak amacıyla kolları sıvayan Türkiye, bu gemiye SİHA'ların konuşlandırılacağını açıkladı.

Bir geminin tamamıyla SİHA'larla donatılacak olması, dünya üstünde ilk kez gerçekleşiyor.

Bu mevzuya değinen ve bir analiz yayımlayan Al-Monitor, "Türkiye askeri alana yeni bir kavram kazandırıyor" denildi.

2023'TE FAALİYETE GEÇMESİ PLANLANIYOR

"Bölgede büyük bir deniz kuvveti durumuna gelmek isteyen Türkiye, amfibi bir hücum gemisini, Türk donanması için operasyonel bir İHA gemisine dönüştürüyor. 2023 senesinde tam manasıyla faaliyete geçmesi beklenilen geminin, Türkiye’nin sınır komşusu olan Akdeniz, Ege ve Karadeniz’de artan iddiasını yansıtan bir amfibi hücum gemisi projesi olarak başlatıldı."

Haberde, Türkiye'nin TCG Anadolu'ya, asimetrik muhabere amacıyla, yüz tanıma ve sürü kabiliyeti bulunan kamikaze KARGU drone'larını ve ANKA İHA'larını da konuşlandırmayı planladığına vurgu yapıldı.

"TÜRKİYE, ABD, RUSYA VEYA ÇİN'E GÖRE SONUÇLARI DAHA FAZLA ŞEKİLLENDİRDİ"

Geçtiğimiz zamanlarda ABD politika kuramcısı Francis Fukuyama tarafından yayımlanan ve Türkiye'nin bu İHA'larla "ana aktör" olduğuna değinilen analizi de referans alan haberde, "Fukuyama Türkiye'nin, bilhassa Libya, Suriye ve Dağlık Karabağ çatışması sonrası 'Süreç içinde, Rusya, Çin ya da ABD'den daha çok sonuçları şekillendirme becerisine sahip mühim bir bölgesel güç konumuna yükseldiğini' yazdı" şeklinde ifade edildi.