Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile yaptığı 8.5 milyar dolarlık sukuk anlaşmasını askıya alarak daha ucuz seçeneklere yöneldi.

Ankara, Birleşik Arap Emirlikleri'nin varlık fonu "Abu Dabi Development Holding Co PJSC" tarafından talep edilen getirileri elverişsiz buldu.

Yatırımcıların, Merkez Bankası'nın bu yıl içinde faiz oranlarını düşüreceği beklentisi, oluşmakta olan piyasa borçlarına olan isteği artırdı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek kasımda verdiği bir demeçte, Abu Dabi varlık fonuna yapılacak ilk tahvil satışının 2023 sonuna kadar başlayacağını söylemişti.

BAE ile Türkiye arasındaki sukuk anlaşması, geçtiğimiz yıl Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından yeniden imar çabalarına yönelik finansman aramak için yapılmıştı. Hükümete göre, depremlerin hasarı 100 milyar doları aşıyor.

Yatırımcıya faizsiz sabit getiri imkanı sunan sukuk, Asya ve Körfez ülkelerinde yaygın olarak kullanılıyor. İslam'ın hukuk prensiplerine uygun olarak hazırlanan sukuk, "İslami finansman kaynaklı bono" olarak da biliniyor.