Türkiye-Macaristan Karma Ekonomik Komisyon (KEK) VII. Dönem Toplantısı'nda konuşma yapan Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, Macaristan'ın dünyadaki en büyük ilk 10 ekonomiyle ilişkisini yakında tutmak istediğini belirterek Türkiye'nin bu alandaki hedeflerine vurgu yaptı.

Türkiye'nin, dünyadaki en büyük 10 ekonomisinden olma isteğini ve Avrupa Birliği'nin (AB) komşusu en büyük ekonomilerden bir tanesini oluşturduğunu söyleyen Szijjarto, "Bizler de Türkiye ve Macaristan ekonomisinin gelişmesini yakın olarak takip ediyoruz." ifadelerini kullandı.

 

ULUSLARARASI İŞ BİRLİKLERİ ÖNEMİ ARTTI

Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Szijjarto, bütün dünyada yaşanan yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgınının yeni bir ticari dönemi oluşturduğuna ve bu ekonomik dönemin içinde uluslararası iş birliklerinin ehemmiyetinin arttığını ifade etti.

Szijjarto, dünyadaki en büyük ekonomi ile olan teması sürdürmenin önemli olduğuna dikkat çekerek, Türkiye'nin de en büyük 10 ekonomisi arasında yer alma arzusunda olduğunu söyleyerek, "Bizler de Türkiye ve Macaristan ekonomisinin gelişmesini yakın olarak takip ediyoruz. İstatistiklere bakınca ticari hacim bakımından 3 milyar doları aşacağımız görülüyor." değerlendirmesinde bulundu.

4 MACAR FİRMA TÜRK PİYASASINDA YER EDİNME İSTEĞİNDE

3 adet Türk firmasının, Macaristan toprakları içinde 2 binden fazla istihdam olanağı yaratan yatırımlarda bulunduğuna dikkat çeken Szijjarto, "Macar firmalara yönelik olarak, dış piyasa destek programları kapsamında bizler de yurt dışı yatırımlara destek sağlıyoruz. Bu dönem yine 4 Macar firması, Türk piyasasında yer alma isteğinde. Biz Macaristan olarak, Türkiye ve AB arasındaki ilişkilerin en kapsamlı ve en derin şekilde gelişmesi arzusundayız. Türkiye ile AB arasındaki Gümrük Birliği Anlaşması'nın güncellenip modern hale getirilmesi konusunu da destekliyoruz." dedi.

TÜRKİYE MACARİSTAN ARASINDA 7. KEK PROTOKOLÜ İMZALANDI

Konuşmaların ardından Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Peter Szijjarto arasında 7. KEK Protokolü de imzalandı.