Türk bayraklı Roseline-A adlı bir ticari geminin güzergah yolunda durdurulduktan sonra hukuksuz bir şekilde arama yapılması sebebiyle devreye giren Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, konuya ilişkin olarak resmen soruşturma başlattığını duyurdu. Libya'ya boya ve gıda yardımı götürmek üzere hareketlenen Türk gemisi, Alman fırkateyni tarafından uluslarası sularda hukuksuz bir şekilde durdurulmuş, gemi personellerine ve dahi kaptanına yetkisiz bir şekilde müdahale edilmişti.

Fotoğraf: İrini Harekatı kapsamında Türk gemisindeki personellere hukuksuz bir şekilde müdahale ediliyor.

 

İRİNİ HAREKATINDA NELER OLMUŞTU?

Türk bayrağı taşıyan Roseline-A adlı ticari Türk gemisi, Libya'ya boya, gıda ve muhtelif malzeme desteği götürmek üzere yola çıkmıştı. Ancak uluslararası sularda, Yunan komutan yönetiminde olduğu belirlenen Alman Hamburg Fırkateyni tarafından durdurulan gemiye, hukuksuz bir şekilde müdahale edilmiş, askerler gemiye binerek Türkiye'den onay almadan arama faaliyetleri gerçekleştirmişti.

PERSONELLERE VE KAPTANA KÖTÜ MUAMELE

Askerler, Türk gemisinde hiçbir olumsuzluğa rastlamamalarına rağmen gemide görev yapan personellere ve dahi kaptana kötü bir şekilde müdahale ettikten sonra gemiyi terk etmişti. Türkiye haberi alır almaz harekete geçerek AB, İtalya ve Almanya'ya NOTA verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan sert çıkmıştı

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İrini Harekatı'nın gerekçe gösterilerek yapıldığı hukuksuz müdahaleye çok sert tepki göstermiş, Türkiye'nin uluslararası haklarını yasal yerlerde arayacağını dile getirmişti. Türkiye Dışişleri Bakanlığı da söz konusu hukuksuz aramaya tepkisini çok sert bir şekilde ortaya koymuştu.