Samsun Gazi Devlet Hastanesi’nde Üroloji Uzmanı Dr. Mustafa Suat Bolat geliştirdiği ‘ağrısız prostat biyopsi’ tekniği, uluslararası tıp literatürüne girdi.

Üroloji Uzmanı Dr. Mustafa Suat Bolat, hastanenin olanaklarıyla ağrısız prostat biyopsisi amacıyla yeni bir teknik geliştirdi. 2 senede tamamlanan çalışma, uluslararası tıp dergisi International Urology and Nephrology’da yayınlanarak, ‘inflate’ ismiyle dünya tıp literatürüne girdi. ‘İnflate’ tekniğinde; hastanın kasık ve sırt bölgesine ufak elektrotlar yapıştırılıyor, bu bölgelere mikro elektrik dalgalar veriliyor. Bu sayede ağrılı işlem, beyine ve santral sinir sistemine ulaşmıyor, hasta da biyopsi işlemi esnasında ağrı hissetmiyor. En az 3 ayrı yerden lokal anestezi uygulamasını da ortadan kaldıran teknik; hastanede 250 hastaya uygulandı.

 

“TANIDAKİ EN KRİTİK AŞAMA”

Uygulanan teknik sayesinde, hastaların, biyopsi korkusu ve çekincelerinin ortadan kalktığını, prostat kanserinin teşhisine de bir adım daha yaklaştıklarını bildiren Dr. Bolat, “Aslında prostat biyopsisi, prostat kanserinin tanısındaki en kritik aşamadır. Hastaların genelde yaptırmak istemediği hem ağrı hem pozisyon sebebiyle kaçındıkları bir işlemdir. Dolayısıyla bu işlemi biz ne kadar kolaylaştırırsak, bu işin de o kadar kolay olacağını düşündük. İnsan vücudundaki birtakım mekanizmaları devreye sokarak bir işlem yaptık. Biyopsi, yıllardır ürolojide yapılan bir yöntemdir. Biyopsiden evvel prostatın belli noktalarına uyuşturucu lokal anestezik adını verdiğimiz maddeler enjekte ederiz ki hasta bu işlem esnasında ağrı duymasın. İşte bu yeni geliştirdiğimiz yöntemde uyuşturucu lokal anestezik uygulamasını yapmadan ağrısız biyopsi yapıyoruz. Tekniğimiz bundan sonra uluslararası üroloji tekniğinde de yerini aldı” şeklinde konuştu.

“DÜNYA TIBBINA FAYDALI BİR BULUŞ”

Samsun Gazi Devlet Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Emine Sehmen de, “Dünya tıp bilimine katkıda bulunan bir çalışmaya imza atıldı. Çok mutlu ve gururluyuz. Sadece ülkemiz için değil, dünya tıbbına katkısı olan bir çalışma ve buna bir buluş diyebiliriz” dedi.