Tunceli Müzesi'nin fotoğrafı açılış töreni için Elazığ'dan Tunceli'ye gelen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, için valilik önünde karşılama töreni düzenlendi.

Bakan Ersoy daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Tunceli Müzesi'nin beraberinde, Konya Akşehir Taş Eserler Müzesi ve Bursa Türk-İslam Müzesi Restorasyonu sonrası açılış merasimine canlı bağlantı gerçekleştirdi.

Bakan

2015 senesinde işlevi müze olarak değiştirilme kararı alınıyor. Ve restorasyon çalışmaları başlıyor. Çok titiz restorasyon çalışması sonrasında bugün müze için açılışa hazır hale gelmiş oldu. Burada paleotik çağdan Cumhuriyet dönemine pek çok dönemi içeren eserler var. Müzemiz bölüm bölüm arkeolojik, etnografya, sosyal, tarih, toplum tarihi, inanç ve kültür olmak üzere pek çok bölümden oluşuyor. 2019 senesinde restorasyonu bittikten sonra bir yıl süren teşhir çalışmalarından sonra bugün açılıyor. Tunceli'de Cumhuriyet tarihinde yapılmış ilk müzenin restorasyonu 2019 yılında tamamlanmış oldu" dedi.

Bakan Ersoy

Tunceli müzesinin 5.800 metrekare kapalı alana sahip olduğunu belirten Ersoy, "Yapının bin 800 metrekare büyüklüğündeki avlusu konser ve tiyatro gibi etkinlikler yapılacak şekilde tasarlandı. Konser, tiyatrolar ve çeşitli etkinlikler ayrıca yalnızca müze işlevi olarak sınıflandırılmadı. Çok amaçlı olarak üstünde Tunceli'nin kültür, doğa ve sosyal yaşamına da cazibe olacak biçimde sınıflandırılmış durumda" ifadelerini kullandı.

Bundan sonraki süreç zarfında Tunceli'nin kültürüyle, sanatıyla, turizmiyle anılan bir il olmasını sağlamak" biçiminde konuştu.

TUNCELİ KENT MÜZESİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ

Tunceli merkez ilinde, 1935 ile 1937 senelerinde askeri kışla olarak inşa edilen ve 1949 senesine kadar kışla olarak kalan yapı daha sonra lojman ve yerleşim yeri oldu.

Tunceli

Erken Cumhuriyet Dönemi özelliği gösteren ve ikinci grup idari yapı olarak tescilli olan bina, "Tunceli Müzesi" olarak hizmet sunmak üzere 2015 senesinde restorasyona alındı.

Restorasyonu 2019 senesinde bitirilen Tunceli Müzesi binası 5 000 800 metrekare kapalı alana sahip.