Yerli çözümlerle destek veren MKEK, alanından farklı bir noktaya giderek yeni bir çözüme imza attı. Bu doğrultuda, Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde bulunan M113 sınıfı paletli zırhlı personel taşıyıcı (ZPT), zırhlı muharebe aracı (ZMA), geliştirilmiş zırhlı personel taşıyıcı (GZPT) için çalışmalara başlandı. Proje kapsamında, söz konusu araçların motor ve şanzıman ihtiyaçlarının yanı sıra modernizasyon ihtiyaçları da giderilecek.

MASRAFLAR DÜŞECEK, YURT DIŞINA BAĞIMLILIK AZALACAK

Envanterde bulunan M113 zırhlı araçların hibrit tahrik sistemine sahip olması ve insanlı ve insansız şekilde kullanabilmesi, araçlara yeni nesil teknolojik sistemlerin entegre edilmesine, yakıt masraflarının düşmesine ve motor ve transmisyon hususunda yurt dışına bağımlı olma durumuna direkt olarak etki edecek. Ayrıca sisteme 25 mm silah sistemi de entegre edilecek. Bu bağlamda elektrikli yeni nesil E-ZMA üretilecek.

ŞİMDİYE KADAR 20 TESTTEN GEÇER NOT ALDI

Modernizasyon çalışmalarının ardından araç 616 beygir güçle saatte 65 kilometre hıza ulaşacak. Elektrikli olarak 180, hibrit şekilde 720 kilometre menzile sahip olacak. Araç 4 tona kadar ağırlık taşıyabilecek. 

Araç şu ana kadar girdiği 20 testten geçer not almayı başardı. Aracın hibrit hale getirilmesi ve silah entegrasyonunun tamamlanması için 8 aylık bir süreye ihtiyaç duyulduğu belirtiliyor.